Rakvere Raibe: kelle käes on neljas poti äss? Lugu valimisteööst ja mandaatidest

Üllar Abduvalei
, Rakvere Raipe reporter
Copy
Punast autot kehastas Vaakuse valge kaubik ja musta seelikuga näitsikut Lepa Triinu. Hebemikke polnud paraku kuskilt võtta ja seetõttu neid pildi peal ei ole.
Punast autot kehastas Vaakuse valge kaubik ja musta seelikuga näitsikut Lepa Triinu. Hebemikke polnud paraku kuskilt võtta ja seetõttu neid pildi peal ei ole. Foto: Rakvere Raibe

Mihkel Iga Asja Peale läks valimisteööl magama teadmises, et tal õnnestus kodustada üheksa mandaati, kuid ärgates olid tal voodis kaheksa mandaati ja Andres Rokkar.

Rockveres pesitseb juba mõnda aega 21 krattide alamliiki kuuluvat mandaati (ld Mandatum politicum). Iga nelja aasta tagant käib neile ajujaht – poliitikud püüavad neid ära kodustada, endale saada. Mandaadid on nagu nende targemad vennad kratid “Rehepapi” raamatus, sest kui neid on piisavalt palju, tassivad nad sulle kätte võimu, varanduse ja hüved. Kui vaja, varastavad teiste poliitikute tagant.

Ajujahti mandaatidele nimetatakse valimisteks ja selle pidulikku finaali valimisteõhtuks või ka -ööks. Poliitikud katavad selle puhul laua, laulavad omi laule ja käivad üksteisel külas. Omavahel võrreldakse tabatud mandaatide hulka ja edukamad võivad mandaadid panna koostööd tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles