Ministeerium karmistab õpetajate palgaraha kasutamise korda

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Haridus- ja teadusministeeriumi arvutuste kohaselt maksid kohalikud omavalitsused 2010. aastal õpetajate palkadeks 4,3 protsenti vähem raha, kui riigieelarves eraldatud. Selle tulemusel tahab ministeerium nüüd muuta palgaraha kasutamise korda.

Haridus- ja teadusministeerium küsis kohalikelt omavalitsustelt jaanuaris aru, kuidas nad on kasutanud 2010. aasta riigieelarve toetusfondi õpetajate töötasudeks mõeldud eraldist.

Vastused saadi vähem kui pooltelt omavalitsustelt. Arupärimisele vastasid 103 omavalitsust, Järvamaa Omavalitsuste Liit, Läänemaa Omavalitsuste Liit ning Eesti Haridustöötajate Liit.

Miniseeriumi analüüsist selgus, et 4,3 protsenti toetusfondi kaudu õpetajate töötasude kulude katteks arvestuslikult eraldatud 2,165 miljardist kroonist ei jõudnud 2010. aastal õpetajateni.

Nimelt võimaldavad kehtivad õigusaktid õpetajate töötasudeks eraldatud raha kasutada ka teisteks toetusfondi määruses ettenähtud kuludeks.

Palju erinevaid põhjusi

Tagasiside põhjal kinnitasid paljud omavalitsused, et on vahendeid kasutanud muudeks hariduskuludeks - koolijuhtide ja tugispetsialistide töötasudeks, samuti ka investeeringuteks.

Kulutused olid erinevad. Osa omavalitsusi tõstis palga alammäära või klassijuhataja lisatasu, osa kandis palgafondi jäägi järgmisesse aastasse või muutis õpetajate koormusnormi. Mõnedel juhtudel maksti õpetajate palgarahast töötasu ka abiõpetajatele, logopeedidele, samuti ületundide ja asenduste eest.

Mõnedes omavalitsustes olid koolijuhtide palgad kõrgemad kui toetusfondi arvestuslik juhtimiskulu ette näeb. Samuti on direktoril tundide andmise kohustus ametijuhendis, aga seda palga osa ei kanta õpetajate töötasu kontole. Paljud omavalitsused ei pidanud ministeeriumi arvutusi aga õigeteks ja kritiseerisid erinevatel põhjustel kasutatud metoodikat.

Segane rahakasutus tingib muutused

Vastustele tuginedes otsustas ministeerium, et muudab järgmisest aastast toetusfondist raha eraldamise põhimõtteid nii, et raha saaks kasutada ainult õpetajate palkadeks. Seeläbi tõuseb järgmisel aastal paljude pedagoogide töötasu.

Samuti muudetakse karmimaks korda, kuidas kohalikud omavalitsused õpetajate palgaraha kasutuse kohta aru andma peavad. Selguse lisamiseks esitab ministeerium riigi poolt eraldatud toetuse arvestusliku jaotuse põhikooli- ja gümnaasiumiastmetele tulevikus eraldi.

Peagi plaanib ministeerium kohalikelt omavalitsustelt õpetajate palgakulude asjus aru pärida ka 2011. aasta kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles