Maraton läheneb klassikasammul

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klubi Tartu Maraton kommunikatsioonispetsialist Greete Kempel näitas eile ennelõunal vabatahtlike pakitud stardinumbrite ja muu vajalikuga täidetud ümbrikke.
Klubi Tartu Maraton kommunikatsioonispetsialist Greete Kempel näitas eile ennelõunal vabatahtlike pakitud stardinumbrite ja muu vajalikuga täidetud ümbrikke. Foto: Sille Annuk

Laululava all asuv Tartu maratoni peakorter oli eile saginat täis. Kontori seinaäärseid täitsid kastid stardinumbritega, need ootasid vedamist võistluskeskusesse maaülikooli spordihoones, kust osalejad neid tänasest kätte saavad.

Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk kinnitas, et ettevalmistused on sujunud hästi ning kõik suuremad tööd on juba tehtud, jäänud on veel vaid asjade õigetesse kohtadesse viimine ja muud logistilised küsimused.

Muu hulgas viimistlevad rajameistrid rada, toidud on teel teeninduspunktidesse ja valmis peavad saama ka algus- ja lõpukoridor.

Kelk ütles, et pole küll ise veel problemaatilisi kohti, kuhu rajameister nädala algul lund juurde vedas, üle vaadanud, kuid lumeolusid arvestades peaks rada siiski korralik olema. Ta arvas ka, et kuna lund ei ole paksult, võib mõni mutimullahunnik rajal ette tulla, aga sellist kohta, kust mööda ei saaks, rajal ei ole.

Suusaturg ja pastapidu

Maratonirütmis hingatakse küll juba ammu, kuid päris hoo saab suusapidu sisse laupäeval, kui kõik väiksemad lumesõbrad on oodatud osa võtma lastesõitudest Tähtvere spordipargis.

Registreeruda saab ka kohapeal, kuid soovitatav on seda varem internetis teha.

Peale vanusele sobiva pikkusega raja läbimise saavad lapsed lustida ka täispuhutavatel atribuutidel ja TÜ Kliinikumi Lastefondi telgis.

Kolmandat korda leiab laupäeval võistluskeskuses aset ka Pasta Party. Kelk rääkis, et sellised ühised pastasöömised on eriti levinud just lääneriikides suurtel spordiüritustel. «See on üritus, kus saab enne võistlust lisaks süsivesikute laadimisele sõprade ja konkurentidega kokku saada ning eelmiste kordade muljeid ja järgmise päeva plaane jagada,» selgitas ta.

Sel aastal ollakse valmis võõrustama juba ligi tuhandet sportlast.

Samuti on täna ja homme võistluskeskuses avatud suusaturg, kus saab enda varustust müüki anda või hoopis soovi kohaselt täiendada. Talisporditarvete müügitulu on võimalik annetada Tartu Kroonuaia koolile või hoopis spordivarustus otse koolile anda.

Starti kambakesi ja varakult

«Tulge aegsasti starti, ärge jätke seda viimasele minutile,» andis Kelk põhilise soovituse maratonile minejatele, «seal on ikkagi tuhandeid inimesi koos ja paratamatult võtavad kõik toimingud aega, sest teid ei saa korraldajad küll laiemaks ehitada.» Ta arvas, et parim oleks kohal olla umbes poolteist tundi enne starti.

Nii Tehvandi suusastaadioni kui Arula teeristi stardipunktis on olemas ka telgid, mis pakuvad sõiduks valmistujatele sooja peavarju. Et parklad ei ole kummist ja inimesi on tulemas palju, siis soovitas Kelk autosid komplekteerida mitme peale, et ettevõtmine oleks ökonoomsem.

Et koju jäänud pereliikmed suusatajate pärast muret tundma ei peaks, on nutitelefonide omanikel juba teist aastat võimalus end spetsiaalse rakenduse abil reaalajas jälgitavaks teha.

Arstiabi pakub rajal 39 inimesest koosnev meditsiiniteenistus, peale toitlustuspunktides olevate meedikute on viis kiirabi- ning kuus saanibrigaadi.

Tavalisimad tervisemured on Tartu maratoni meditsiiniteenistuse juhi Andres Lauga­metsa sõnul tingitud kukkumisest ja väsimusest, kuid ette tuleb ka tõsisemaid probleeme.

Et üleväsimusest hoiduda, soovitas Laugamets jälgida enesetunnet ja valida treenitusele vastav tempo.

Riiete valiku puhul nimetas ta parimaks variandiks varasemate kogemuste usaldamise. «Ega kuum kondile liiga tee, aga liigne higistamine pole ka hea,» selgitas ta.

Maratoni ajal jagatava toidu kogused

• 6000 liitrit mustikakisselli, 9000 liitrit spordijooki, 2 tonni puljongit, 4 tonni teed, 8500 portsu hernesuppi, 4500 pudelit porterit, 500 kg soolakurki, 1200 pätsi leiba, 21 000 rosinakuklit, 2,5 tonni banaane, 100 kg soola, 500 kg suhkrut, 250 kg rosinaid, 165 000 topsi toidu jagamiseks.

Programm

• Täna ja homme kl 9–19 on maaülikooli spordihoones avatud võistluskeskus, kus väljastatakse stardinumbreid; saab ka lasta suuski määrida ning kella 17ni maratonile registreeruda.

• Homme kl 14–17 Pasta Party

Homme Tähtvere spordipargis tillusõit.

• Kl 11 kuni 4-aastased 500 m

• Kl 11.30 5-aastased 500 m

• Kl 11.40 6-aastased 500 m

• Kl 11.50 7-aastased 1 km

• Kl 12 8-aastased 1 km

Minimaraton

• Kl 12.10 8–10-aastased 2,2 km

• Kl 12.20 11–12-aastased ja vanemad 4,53 km

• Kl 12.30 13-aastased ja vanemad 4,53 km

• Kl 12.45 auhindade loosimine

Pühapäeval 41. Tartu maraton

• Kl 7–8.50 stardimaterjalide väljastamine Otepääl Tehvandi spordikeskuse staadionil

• Kl 9 63 km start

• Kl 10.30–12.20 stardimaterjalide väljastamine Arula teeristis

• Kl 12.30 31 km start

• Kl 11.55 võitjate finiš Elvas Tar­tumaa tervisespordikeskuses

• Kl 12 lilleautasustamine

• Kl 14 autasustamine

• Kl 15 ja 16 vanuseklasside võitjate autasustamine

• Kl 19 suletakse finiš

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles