Galerii ⟩ Kurikuulus kohtualune vabanes Rakvere kohtumajas käeraudadest (1)

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy

Tavaliselt loob pretsedendi riigikohtu lahend, kuid orjastamisprotsessiga juba ka üle riigi lugejale tuntud Aap Vels võis luua pretsedendi sel nädalal tema üle jätkunud järjekordsel kriminaalasja kohtumenetlusel Rakveres.

Aap Vels avaldas kolmapäeval peetud kohtuistungi alguses soovi, et temalt võetaks ära käerauad. Mitmes kuriteos süüdistatav Vels põhjendas taotlust sooviga lüüa kohtuprotsessis aktiivselt kaasa. Täpsemalt öeldes teha märkmeid, mida käeraudades olles on tülikas teha. Vels viitas Euroopa Kohtu hinnangule, et kohtualusel on õigus osaleda istungil aktiivselt ja talle peab selleks tagama vajalikud tingimused. Ka viitas Vels varasematele kohtuistungitele, kus temalt on käerauad ära võetud.

Tavaliselt on käeraudade võtmine-panemine konvoi otsustada ja esmalt küsiski kohus konvoi arvamust. Politseinik Helen Aart tugines vastuses varasemale kogemusele ja viitas juhtumile, kus Vels ei olnud kohtusaalis allunud konvoi korraldustele. Seega tugines konvoi ohuhinnangule ja pidas paremaks käeraudu mitte ära võtta, sest kohtualuse käitumine võib olla ettearvamatu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles