Juhtkiri: see alahinnatud rahuaeg

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Ühest hiljuti Postimehes ilmunud artiklist käis läbi mõte, et üha enam on Euroopas kasvamas sõjalise konflikti oht. Artiklis sai sõna mitu eksperti, kes on jälginud maailmas toimuvat ning teinud sellest järelduse, et Venemaa surve Euroopale, sealhulgas NATO-le üha kasvab. Kui reaalsest agressioonist Ukraina vastu räägitakse alles viimasel nädalal, siis sellise järelduse võis teha juba õige mitu nädalat tagasi. Sõjaks valmistumine käib Venemaal juba pikemat aega. Et sõda alustada, on vaja seda selgitada oma rahvale ja rahvusvahelisele üldsusele.

NATO-le esitatud nõudmiste puhul Putin ei lootnudki, et neid täidetakse. NATO keeldumisega sai ta näidata, et diplomaatial seekord ei õnnestunud olukorda lahendada. Oma rahvale on Venemaal juba aastaid räägitud NATO laienemisest ja selle ohust Venemaa julgeolekule. Nüüd on vaja põhjust, nagu Hitleri ajal lavastati Poola piiril kallaletung raadiojaamale.

Kui sõdimist kaevikutes ja tankituld ei kujuta me tänapäevases maailmas ehk ette, siis küberrindel toimuvat kui moodsa aja viisi võimusuhteid kehtestada ja maailmakorraldust ümber mõtestada siiski küll. Võime ju mõelda, et demokraatia murenemine Eestis tähendaks vägivalda ja hävituslennukeid, aga vähem kaalume seda varianti, et tavakodanikena ei pruugi me arugi saada, kui vaikselt võib kõik toimuda, kui see leiab aset küberruumi anonüümsete müüride taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles