Teet Soorm: “Rakvere jääb Eesti lihatööstuse sünonüümiks”

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soorm
Teet Soorm Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Selles kuus vahetas neli aastat Rakvere lihakombinaati juhtinud Anne Mere välja Pärnust pärit Teet Soorm, keda teatakse võimeka juhina, kuid samuti tulihingelise korvpallifännina.


Millise hinnangu annate oma eelkäijale Anne Merele ning kuidas kommenteerida tõika, et üks eestlane saab nii olulise ametikõrgenduse?
Anne Mere juhtis Rakvere lihakombinaati neli aastat ja tegi seda hästi – Rakvere on Eesti lihaturu liider ja oma positsioone järjest tugevdanud.
Rahvusvahelises ettevõttes on edasiliikumine uuele tasandile loomulik samm. Soomes on mastaabid tunduvalt suuremad ja ärikultuur natuke erinev. Usun, et eestlasliku jonni ja visadusega saavutab Anne ka HKScan Soome üksuse juhtimisel häid tulemusi – tööpõld on lai ja aukartustäratav.
Proovin talle olla abiks nii jõu kui nõuga kõikjal, kus ta peaks minu abi vajama.

Millises suunas liigub Rakvere lihakombinaat edasi? Kuidas mõjutab juhivahetus tarbijaid ja töötajaid?
Rakvere jääb minu juhtimisel Eesti lihatööstuse sünonüümiks. Jäävad Rakvere tammepuulogoga maitsvad tooted, tootearenduse lipukandja roll, üle Eesti paiknevad seafarmid ja sealt iga päev Rakverre jõudvad Eestimaal kasvanud notsud.
Samas peame edaspidi veelgi parandama oma paindlikkust ja kiirust tarbijate soovidele reageerimisel. Kasvu ja inimestele töö tagamiseks on Eesti turust vähe – peame olema suunatud ekspordile nii lähiriikidesse kui ka kaugemale. See nõuab investeeringuid, kuid palju on võimalik saavutada ka töö ümberkorraldamisega ja koolitamisega.
Kindlasti suureneb integreeritus HKScan Baltikumi ettevõtete vahel.

Te jääte edasi juhtima Talleggi, Eksekot ja hakkate koos Rakvere lihakombinaadiga juhtima ka sõsarkombinaate Baltimaades. Kuidas suudate end jagada? Kus hakkab olema teie kontor ja põhitöökoht?
Meie eri firmad vastutavad erinevate tarneketi osade ja turgude eest. Kokku moodustab see terviku, mida juhatuse esimees juhib läbi eri funktsioonide ja juhtkonna liikmete kaudu. Firmade arv ei olegi siinkohal nii oluline.
Algus ei saa olema kerge, aga kui asjad lõpuks toimivad, on rõõm seda suurem.
Viibin nädala jooksul meie erinevate ettevõtete kontorites. Mul on kõikides ettevõtetes oma väike nurgake, kus ma jälgin protsesside toimimist ja hoian vajadusel oma meeskonnal kätt.

Asusite aastaid tagasi Rakvere lihakombinaadis tööle finantsjuhina ja teil on selles valdkonnas pikk kogemus. Kuhupoole on lihatööstus, Rakvere kombinaat ja tarbimiseelistused selle ajaga liikunud?
Viimase 15 aastaga on Eestis liha jaeturg tunduvalt kontsentreeritumaks muutunud. Praktiliselt on kadunud sõltumatud üksikkauplused ja põhilisteks lihamüüjateks on suured kaupluseketid, kes on altid ka imporditud lihatooteid oma kaubamärgi all müüma.
Eestis on tootjaid endiselt palju ja konkurents tihe, kuigi ka siin on omad suuremad tegijad välja kujunenud – Rakvere, Tallegg, Maag, Saaremaa, Atria.
Pärast Euroopa Liiduga ühinemist on tihendanud konkurentsi importliha. Kokkuvõttes on liha tarbimine tänu sissetulekute kasvule järjest suurenenud ja seda eriti sea- ja linnuliha osas.
Rakvere ise on edasi arenenud ja juurde on tulnud palju nüüdisaegseid tootmisliine, näiteks uus viineriliin ja lihapallide tootmisliin.

Paljuski tänu teile on Rakvere ja Tallegg korvpalliklubi Rakvere Tarvas toetajad, olete ise korvpallihuvilisena toonud Rakvere meeskonna kunagi Eesti meistrisarja. Palun meenutage seda perioodi.
Jah, ega ükski algus ei ole kerge. Kerge ei olnud ka korvpalliklubi ehitamine, selle läbi Lääne-Virumaa liigade ja Eesti erinevate liigade meistriliigasse väljavedamine. Eesmärk täideti eesmärgi järel. Mehed vahetusid. Nalja sai palju. Sellest võiks kirjutada raamatu, küsimus on, kes oleks selle raamatu lugeja.
See oli tore, õpetlik ja raske aeg ning kahju, et sellest hetkest, kui meeskond asus mängima Eesti meistriliigas, tuli minul ametisse minna Viljandisse seakasvatuskombinaati Ekseko.

Milliseid emotsioone pakub Tarvas teile praegu?
Juhtimise peaprintsiip jääb alati samaks. Vahet ei ole, mida juhtida – kas lihatööstust või korvpallimeeskonda.
Juht toetub alati oma meeskonnale ja suhtub selle liikmetesse kui inimestesse – räägib nendega, motiveerib neid ja vajadusel annab ka vastu kõrvu.
Mul on heameel, et Rakvere korvpallimeeskond mängib alates hooajast 2000/2001 Eesti meistriliigas. Mul on heameel, et Rakvere meeskonnal on selline värvikas peatreener nagu Andres Sõber.
Ja mul on heameel, et Andres Sõber on mees, kes oskab ka erinevalt teistest korvpalliklubi vedajatest raha lugeda. Rakvere Tarvas on meeskond, kus osatakse korvpalli mängida ja rahavoogu juhtida.

Kas sponsorlus jätkub?
Nii kaua, kui meie toodetel on lojaalseid tarbijaid, nii kaua, kui läheb hästi Rakvere lihakombinaadil ja Talleggil, toetame ka Rakvere Tarva korvpallimeeskonda.
Sest sellele ühiskonnale, kust sa võtad, pead ka midagi tagasi andma. Saamise rõõm on suur, aga andmise rõõm on mõnikord veel suurem.

Saan aru, et olete suur korvpallifänn, kuid olen kuulnud ka teie muusikahobist.
Tõepoolest, noore mehena olin suur korvpallifänn. Mängisin ka ise erinevatel eluetappidel kaasa erinevates liigades Eestimaa erinevates nurkades.
Praegu tegeleme koos töökaaslastega seakasvatusfirmast Ekseko ja linnuliha tootmisfirmast Tallegg muusika ja müra loomisega punkbändis Kõva Asi. Bändi oleme teinud koos töökaaslastega viimased viis aastat. Pärast viimast uudist, HKScan Balti Grupi juhiks saamist, pean kahjuks mõneks ajaks trummipulgad ootele panema. Esmane ülesanne on enda kurssi viimine uute ülesannetega ja pärast seda jätkame jälle muusikalise hobiga.
Eluaeg olen tegelenud Eesti vabariigi kahel perioodil välja antud müntide kogumisega. See on tore hobi.
Kui valuutad kaotavad oma väärtust inflatsiooni läbi, siis müntikogu väärtus ajas kindlasti oma väärtust ei kaota.

Teet Soorm

Sündinud 18.02.1970 Pärnus.



Hariduskäik

1988 – Pärnu I keskkool
1993 – Eesti maaülikooli põllumajandusökonoomika ja juhtimise eriala
1996 – EBSi magistriprogramm



Karjäär

1993–1995 EVEA Panga laenujuht
1995–2000 ASi Rakvere Lihakombinaat finantsdirektor, juhatuse liige
1995–1996 ASi Tallegg põllumajandusdivisjoni direktor, juhatuse liige
1996. a-st tänaseni ASi Tallegg juhatuse esimees
2000. a-st tänaseni ASi Ekseko juhatuse esimees
2012. a veebruarist ASi Rakvere Lihakombinaat juhatuse esimees ja HKScan Balti Grupi juht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles