Ilves: oleme läinud riigi ja enda valikute mahategemisega liiale

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Toomas Volmer

Ma olen mures, et oleme läinud liiale oma riigi ja enda valikute mahategemisega, ütles president Toomas Hendrik Ilves vabariigi aastapäeva kõnes, rääkides Euroopa kriisist ja solidaarsusest.

«Nõudlikkus riigi, võimulolijate ja iseenda suhtes on absoluutselt kohane,» ütles president. «See on lausa vältimatu, ja siin ei tohi grammigi järele anda. Ent see nõudlikkus peaks olema õiglane ja mõistuslik.»

Ilves rääkis, et Euroopa Liidu tulevik on 500 miljoni inimese jagatud mure. «Lihtne tõde, et laenude ehk tuleviku arvel elamine ei ole kestlik, on lõpuks ja õnnetul kombel jõudnud paljudele kohale,» tõdes ta.

President möönis, et me tunnetame ebaõiglust seal, kus need, kes on vastutustundlikult käitunud ja pealegi on vähemalt näiliselt vaesemad, peavad vastutustundetute võlad kasvõi osaliselt kinni maksma.

«Kas aga on solidaarsuse ammendumine Eesti huvides?» küsis Ilves. «Kerge on näidata näpuga ja öelda: nemad seal. Õigustatud nördimus on magus. Aga kas pikemas perspektiivis ka kasulik? Tõenäoliselt mitte. Kas meil oleks kuidagi parem, kui seisaksime Euroopa sündmustest kaugemal? Vaevalt.»

Ilves rõhutas, et Euroopa Liiduta poleks me täna NATOs ja NATOta poleks nii kindlalt tagatud meie julgeolek. Eurota poleks meie majanduse taastumine ja kohandumine olnud sugugi nii kiire, nagu see on olnud.

«Poleks nii palju investeeringuid, kahtlused rahvusvaluuta püsimises oleks kordades kõrgemad ning intressid teised,» seletas ta. «Nii maksab kodulaenuklient meist otse lõunas oma laenuraha eest umbes neljandiku võrra kõrgemat hinda kui siin. Ettevõtlussektorit võrdlemata.»

«Euroopa kriis ei ole olemuslikult rahasüsteemi kriis. See on riikide rahanduspoliitika kriis, mille lahenduse võti on probleemsetes riikides,» ütles Ilves. «Eesti ülesanne on osaleda jõuliselt sellise süsteemi kujundamises, kus sarnased kriisid enam korduda ei saaks.»

Ta lisas, et on oluline, et Eesti hääl selles debatis jääks kõvasti kõlama.

«Ärme unusta, et euroalas on täna vaid neli riiki, kelle krediidireiting on Eestist kõrgem,» lausus Ilves. «Me pakume usaldusväärsust, me oleme näide sellest, et Euroopa reeglitel pole viga midagi: neid järgides probleemidesse ei satuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles