Randa hotelli ehitamiseks pole keskkonnamõjude hindamist tarvis

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannahotelli kõrval asuv nõukogude ajast pärit kliimapaviljon on kavas lammutada ja selle asemele ehitada hotell.
Rannahotelli kõrval asuv nõukogude ajast pärit kliimapaviljon on kavas lammutada ja selle asemele ehitada hotell. Foto: Henn Soodla

Pärnu linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku mitte algatada Ranna puiestee 7 kinnistu detailplaneeringu keskkonnamõju hindamist. Mainitud Pärnu Rannahotelli kõrval asuvale kinnistule on kavas ehitada nelja maapealse korruse ja ühe keldrikorrusega hotell.

Linnavalitsus suunas volikogule otsustamiseks eelnõu, millega soovitakse jätta algatamata Ranna puiestee 7 kinnistu detailplaneeringu keskkonnamõju strateegiline hindamine, sest kinnistul planeeritava tegevusega ei kahjustata sealset keskkonnaseisundit. Eelnõu tuleb arutluse alla märtsikuu volikogu istungil, vahendas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Pärnu linnavalitsuse 5. juuni 2006 korraldusega algatati Ranna puiestee 7 kinnistu detailplaneering ülesandega muuta linna üldplaneeringu kohase üldkasutatava maa maakasutuse juhtfunktsioon ärimaaks. Detailplaneeringu koostamise algatamise ettepaneku tegijaks on AS C.H.P. Planeeringu algataja ja koostamise korraldaja on linnavalitsus, kehtestaja linnavolikogu.

Detailplaneeringuga nähakse ette kinnistul olev endine kliimapaviljoni hoone lammutada. Selle asemele on ehitusalasse planeeritud majutushoone suurima ehitusaluse pindalaga 1786 ruutmeetrit. Krundile võib ehitada ühe hoone suurima kõrgusega 13,5 meetrit olemasolevast keskmisest maapinnast, lubatud korruselisus on neli maapealset korrust ja üks keldrikorrus. Krundile lubatud täisehitusprotsent moodustab 30% krundi pinnast.

Hoonesse kavandatakse avalikkusele suunatud üldkasutatavaid ruume, mille osakaal peaks olema vähemalt 10% planeeritud hoone üldpinnast.

Planeeringu koosseisus käsitletakse muuhulgas keskkonnale avaldatavat mõju ja rakendatavaid meetmeid vältimaks keskkonnaseisundi kahjustamist.

Linnavalitsus pöördus keskkonnamõju strateegilise hindamise vajalikkuse küsimuses keskkonnaameti poole.

Planeeringuala asub kaitsealuses Pärnu Rannapargis, mille osas kehtib vabariigi valitsuse määrus “Kaitsealuste parkide, arboreedumite ja puistute kaitse-eeskiri“. Määruse järgi on pargi kaitse-eesmärk ajalooliselt kujunenud planeeringu, dendroloogiliselt, kultuurilooliselt, ökoloogiliselt, esteetiliselt ja puhkemajanduslikult väärtusliku puistu ning pargi- ja aiakunsti hinnaliste kujunduselementide säilitamine koos edasise kasutamise ja arendamise suunamisega.

Planeeringuala lähedal, 200 meetrit kagu suunas, asub Natura 200 võrgustikku kuuluv rannaniidu looduskaitseala, mille peamiseks eesmärgiks on kaitsta ranniku elupaigatüüpe.

Lähtudes kavandatavast tegevusest ja kehtivast seadusandlusest, on keskkonnaamet asunud seisukohale, et keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamine Ranna puiestee 7 kinnistu detailplaneeringule ei ole otstarbekas, kuna planeeritav tegevus ei too endaga kaasa olulise keskkonnamõju avaldumist keskkonnamõju hindamise ning keskkonna-juhtimissüsteemi seaduse tähenduses.

Samuti ei kahjusta kinnistul detailplaneeringuga kavandatav tegevus rannaniidu looduskaitseala kaitse-eesmärkide saavutamist ja kaitseväärtuste soodsat seisundit. Keskkonnaamet nõustus aktsiaseltsilt Maves tellitud keskkonnamõju strateegilise hindamise eelhinnanguga, milles jõuti järeldusele, et planeeritav tegevus ei avalda olulist mõju ka Pärnu Rannapargi puistule. Seega leiti, et keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamine Ranna puiestee 7 planeeringule ei ole vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles