Kinnisvaraportaali kuulutustes on hinnad tehinguhindadest kõvasti kallimad

Copy
Kinnisvaraportaali kuulutustes on hind tehinguhinnast kõvasti kallim. Foto on illustratiivne.
Kinnisvaraportaali kuulutustes on hind tehinguhinnast kõvasti kallim. Foto on illustratiivne. Foto: Maarja Ilves

Kinnisvaraportaali Kinnisvara24 tegevjuhi Urmas Uibomäe sõnul on kuulutustes hinnad tehinguhindadest keskmiselt 10 protsenti, teatud olukordades isegi kuni kaks korda kallimad.

"Kui Tallinna korterite keskmine ruutmeetrihind oli aprillis 2818 eurot ja väljaspool Tallinna 1274 eurot, siis portaali andmetel on müügis olevate kuulutuste hinnad vastavalt 3155 eurot ja 2025 eurot," ütles Urmas Uibomäe.

Tema sõnul jätavad müüjad sageli ka teadlikult ostjatele kauplemisruumi ja proovivad samal ajal õnne kallima müügiga. Uibomäe soovitab seejuures keskmise tehinguhinna väljaselgitamiseks vaadata eelkõige tehinguandmeid, mis on leitavad maaameti statistikast.

Lisaks turu keskmisele kujundab kinnisvaraportaali juhi sõnul hinda kinnistu infrastruktuur ja asukoht. "Kui inimesel on kõik igapäevaeluks vajalik käe-jala juures olemas, on ta nende mugavuste eest valmis ka rohkem maksma," selgitas ta.

Samas pole Uibomäe sõnul eriliste ja eksklusiivsete objektide puhul turu keskmist hinda ja ajalugu võimalik välja selgitada. "On teatud kategooriad, näiteks suuremad kinnisvaraarenduseks sobivad maatükid või mõisad, mille hindamisel ei ole võimalik aluseks võtta analoogsete objektidega lähiajal tehtud tehinguid ja nende keskmist hinda," selgitas ta.

Hind ja müügitehinguni jõudmine sõltub sellisel juhul suuresti sellest, kui väga ostja objekti tahab, ja emotsionaalsetest argumentidest. Kõige kallimad müügihinnad jäävad kinnisvaraportaali andmetel 5–12 miljoni euro vahemikku. Kõige kallimad portaalis müügis olevad majad on mõisad. Näiteks otsivad uut omanikku Triigi ja Vihterpalu mõis, mis mõlemad pärinevad 19. sajandist ja on müügis vastavalt 3,5 ja 2,9 miljoni euroga. 

Uibomäe sõnul viivad ostjad ennast enne tehingut enamasti ka turuga kurssi, ja kui objekt on ülehinnatud, siis ratsionaalsetel kaalutlustel müügitehinguni ei jõuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles