Rakvere näitustemajas algab kevad “Rahukevadega”

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Aibel
Liisa Aibel Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Virumaa Muuseumide Rakvere näitustemajas mängitakse 10. ja 20. märtsil kell 19 lavastust “Rahukevad”. Alice Sagritsa päevikute ja tema kaasaegsete kirjade ning muude dokumentide põhjal on Teet Veispak kirjutanud monoetenduse sõjajärgsest eesti kunstnike elust ja tegemistest.


“Rahukevade” on lavastanud Üllar Saaremäe.
Alice Sagritsat kehastab Liisa Aibel Rakvere teatrist.


“On 1945. aasta algupool. Kõikjal oodatakse aastaid kestnud sõja lõppu. Ka Eestis on see suuremal osal inimestel meeltes. Sõjaaastatel Jaroslavlis tegutsenud eesti kunstnikud on olnud juba mõne kuu kodus. Nad üritavad organiseerida siinset kunstielu. Kõik ei suju aga kaugeltki ootuspäraselt ...,” avas loo tausta näidendi autor Teet Veispak.


Loo keskseks figuuriks on kunstnik Richard Sagrits. Ent tegelaste galerii, kes esile kerkivad, on palju laiem. “Siin on oma koht Arnold Alasel, Alo Hoidrel, Ferdi Sannamehel, Richard Uutmaal ning paljudel teistel kunstnikel. Ent kõige olulisemaks persooniks on ehk Richard Sagritsa ema, kes on jäänud kõikide poolt maha jäetuna üksi elama Kalame tallu Karepal. Näidendi sündmustik on edasi antud Richard Sag­ritsa abikaasa Alice`i pilgu läbi,” selgitas näidendi autor Teet Veispak.


Näidendit mängitakse vaid kaks korda. Enne ja pärast etendust on kõigil võimalus külastada kunstinäitust, kus on eksponeeritud ka Richard Sagritsa maalid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles