Porkuni kooli sisustus uuenes

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps õpib mängides.
Laps õpib mängides. Foto: Arvet Mägi

Õppeaastat uues majas alustanud Por­kuni kooli perel tuli läbi ajada suuresti vana mööbli ja õppe­vahen­ditega, nüüd on aga enamik sisus­tusest uue vastu vahetatud.


Erivajadustega lastele mõeldud Porkuni kooli direktor Tiit Leemets ütles, et suurem osa mööblist ja õppevahendeist saadi jaanuaris, osa ka eelmise aasta lõpus.

Uus on kogu klassiruumide mööbel – nende sisustusse kuuluvad reguleeritavad lauad-toolid, kapid ja õppevahendid, samuti on nüüd mängutubades pehme mööbel ja spetsiaalsed arvutilauad. Magalatesse paigaldati voodid ja öökapid, välja vahetatud on ka garderoobi ja õpetajate-kasvatajate ruumide sisustus. Kõikides õpilaste elutubades on nüüd teler, lisaks veel suure ekraaniga televiisor aatriumis, kus on hea vaadata näiteks ülevaateid kooli sündmustest ja spordivõistlustest.

Kool saab rõõmustada ajakohaste õppevahendite üle: hangiti digiprojektorid, interaktiivsed tahvlid, keraamikaahi, infokiosk, millele kuvatakse teateid, pilte viimastest sündmustest ning videoklippe ja õppematerjale. Digiprojektorid on olulised abivahendid õpetajatele tundide andmisel. “Keraamikaahju hankisime seepärast, et erivajadustega lastel on motoorsed probleemid ja käelise tegevuse arendamiseks on soovitatav voolimine keraamiliste esemete valmistamisel,” selgitas Porkuni kooli majandusala juhataja Kai Noormägi, kes juhtis ühtlasi projekti sisustuse muretsemiseks.

Paljud asjad on tehtud spetsiaalselt Porkuni uue koolimaja jaoks ning selliselt, nagu arhitektid on projekteerinud. “Enamik kohtpaiksest mööblist (mööbel, mida ei liigutata – toim) on selline. Näiteks arvutilaudade juures on arvestatud, et need sobiks mängutubadesse,” tõi direktor Tiit Leemets näiteks. Suurt rõõmu tunnevad lapsed pallimeres hullamisest.

Suurem osa mööblist ja tehnikast on hangitud sihtasutuse Innove koordineeritava projekti “Vahendid õppekeskkonna loomiseks mõõdukate ja raskete puuetega lastele õpetamisel” abil, toetust taotleti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist. Kai Noormägi selgitas, et tegelikult hakati uue sisustuse soetamise nimel tegutsema juba 2009. aastal. “Siis me veel ei teadnud, kas uus maja tuleb või mitte,” märkis Tiit Leemets.

Kui 2010. aasta kevadel selgus, et Porkuni koolile hakatakse ehitama uut hoonet, siis  vajadused kooli vahenditele suurenesid, samuti ei olnud mõistlik uut tehnikat ja mööblit vanadesse hoonetesse paigutada.
“Taotlesime rahasummade suurendamist ning  eelmisel aastal valitsuse korraldusega seda ka tehti. Projekti kogumaksumuseks on 195 186,19 eurot,” rääkis projektijuht Kai Noormägi.

Kuulutati välja kaks riigihanget: eraldi tehnika ja mööbli muretsemiseks. Sisustus läks kallimaks, kui esialgu oli kavandatud. Esimene riigihange mööb­li muretsemiseks tuli kuulutada nurjunuks, sest kõik pakkumised ületasid rahalisi võimalusi, mõnedest asjadest loobuti ning kuulutati välja uus hange vähendatud kujul. Vahetamata jäi söökla männipuidust mööbel ja ka osa administratsiooni ruumide sisustusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles