NÄDALA LIND ⟩ Räästapääsuke

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Räästapääsuke seinal.
Räästapääsuke seinal. Foto: Peep Veedla

Niisamuti, nagu oleks keraamikud savita tööta, oleks selle materjalita räästapääsukesed pesadeta. Kuigi laulusalm ütleb: “Pääsuke mu akna kohal poegadele pesa teeb, kord ta kannab kõrsi nokas, kord toob pehmeid ebemeid”, on olulisim ehitusmaterjal nii suitsu- kui ka räästapääsukestel siiski savi. Kui savi ei leidu, jäävad pääsukesed hätta.

Mul on aastatepikkune kogemus, kus kodumaja viilu alla ebaõnnestus pesategemine järjest mitmel aastal liivase pinnase tõttu, nii et lõpuks hankisin saepurubetoonist tehispesa. Selline inimese loodud pääsukodu on turvaline lahendus mitmes mõttes. Esiteks ei pudene see kunagi alla, teiseks ei suuda seda lõhkuda pääsukeste vaenlased ning kolmandaks annab see inimestele võimaluse pesitsemisevahelisel ajal pesa alla võtta ja parasiitidest puhastada. Parasiite kipub pääsupessa massiliselt kogunema.

Mäletan aastakümnetetagust juhtumit, kus minu kui toonase looduskaitseinspektori poole pöörduti kaebusega Kadrina korrusmaja elanike peale, kes olla räästapääsukese pesad toikaga alla lükanud. Kontrollimisel selgus, et see vastas tõele, kuid alla lükkasid nad pesad pärast pääsupoegade pesast väljalendu, kui parasiidid olid pääsukestest puudust tundes otsustanud marsisammul hanerivis aknapilu kaudu korterisse rongkäigu korraldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles