Kaksikmoraal naistele toksilises meedias – on aeg muutusteks

, Noor Eesti 200 projektijuht
Copy
Renata Lukk.
Renata Lukk. Foto: Eesti 200

Roe vs. Wade’i tühistamisega on aina enam päevakorda kerkinud naiste õiguste temaatika ja see, milline kaksikmoraal naisi tegelikult iga päev ümbritseb. Oleks tore mõelda, et elame maailmas, kus õndsas sümbioosis on nii naistele kui ka meestele ühiskonna seatud standardid. Reaalsus nii roosiline siiski ei ole ja tuleb teadvustada, et seksismi välja juurimiseks peab tegema varasemast jõulisemaid samme. Seksism on midagi, mida meedia meile pidevalt kas teadlikult või alateadlikult sisse söödab. See, kuidas meedia kohtleb mehi ja naisi eri viisil, peaks olema selge igaühele, kes kordki päevas mõne meediaväljaande avab.

Tänapäeva meedias kohtab kaksikmoraali üksjagu. Naiste kehade pidev kommenteerimine ja neile hinnangute andmine on selles vallas üks olulisemaid. Miskipärast tunduvad aktsepteeritavad uudised, mis viitavad konkreetse naise kaalutõusule või -langusele ja see pole ilmselt isegi midagi, mille peale tavalugeja pikemalt peatuma jääks, sest see on ju nii normaalne, et selliseid uudiseid kirjutatakse. Kuid kas ikka on? Jah, ka meeste kehakaalu kommenteeritakse, kuid olgem ausad, naiste puhul on selliste artiklite hulk vahel isegi ekstsessiivne.

Pidev ja pikaajaline avalik kehade arvustamine viib selleni, et naised tunnevad juba noorest east saati, et peavad mahtuma mingisse kindlasse “iluideaali”, et neil inimesena mingi väärtus oleks. Selline mõju võib lõpuks päädida vaimsete probleemide, toitumishäirete või aina süveneva depressiooniga. Kas see ongi eesmärk?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles