Juhtkiri: kiire tegutsemine päästab päeva

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Mingit õnnetust märgates on jõudumööda sekkumine loomulik. Üks näide on hiljutine juhtum Võsul, kus suvila välisseina hakkasid kustutama nii suvilas olnud inimesed kui ka kolm meest ümberkaudsetest suvemajadest. Viimased võinuksid ju pealt vaadata. Samas on ka selliseid näiteid, kus mingi sündmuse filmijaid on rohkem kui abistajaid. Aga siinkohal tuleb ikkagi rõhutada just sõna “jõudumööda”, sest näiteks kaklusesse sekkudes võidakse ise kannatajaks jääda. Sedasorti juhtumite puhul on filmiklipi tegemisest võibolla rohkem abi, et kurjategija tegu saaks kohtus tõendatud. Kiire tegutsemine tuleb igal juhul kasuks.

Pühapäeva õhtul päästis Rakvere linnuse sõjasalk Vallimäe lauspõlengust. 16. sajandi rõivais palgasõdurid haarasid musketite ja piikide asemel labidad ja asusid tuld materdama. Loomatalitaja haaras eesli ja hobuse nina eest panged ning sööstis samuti koos teiste linnuse töötajatega punase kuke vastu võitlusse.

Selleks ajaks, kui päästjad saabusid, oli linnuserahvas juba tule kustutanud. Päästjate tööks jäi vaid mustaks tõmbunud nõlva järelkustutus. Kui linnuserahvas poleks kiirelt tegutsenud, oleks tuli teinud hoopis suuremat laastamistööd. Praeguse kuumusega on maapinnast välja turritavad kõrrelised kuivad ja süttivad nagu säraküünal. Iga sekundiga levinuks tuli edasi. Soodsa tuule korral võinuks leek Vallimäelt kaugemalegi jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles