Siseminister tutvustab kolleegidele Eesti e-piiriületussüsteemi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Ken-Marti Vaher.
Siseminister Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Siseminister Ken-Marti Vaher kohtub järgmise nädala algul Läti ja Leedu siseministriga, et tutvustada neile mullu Eesti idapiiril kasutusele võetud elektroonilist piiriületussüsteemi.

Siseminister Vaheri, Läti siseminister Rihards Kozlovskise ja Leedu siseminister Raimundas Palaitise kohtumine toimub teisipäeval Ida-Virumaal, kus nad külastavad Narva-Jõesuu kordonit, Narva piiripunkti ja Sillamäe veokite ooteala, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Vaheri sõnul oli uue ja ka Euroopas unikaalse e-piiriületussüsteemi käivitamise mõte kaotada pikad piirijärjekorrad, muuta piiriületus sujuvamaks ja mugavamaks, lõpetada järjekorrakohtadega hangeldamine ning lahendada turvalisuse, prügi ja reostuse probleemid. «Need eesmärgid on praeguseks saavutatud. Näiteks oli äsjane aastavahetus üle paljude aastate esimene, kui piiril ei tekkinud turistide tagasipöördumisel järjekordi,» ütles ta.

Lisaks Lätile ja Leedule on uue elektroonilise piiriületussüsteemi rakendamise vastu huvi tundnud ka Soome, Venemaa ja Poola.

Narva, Koidula ja Luhamaa maanteepiiripunktis võeti ühtne piiriületuse ootejärjekorra infosüsteem kasutusele eelmise aasta augustis, et vähendada üle kümne aasta idapiiril püsinud ning nii omavalitsustele, kohalikele elanikele kui sõidukijuhtidele probleeme tekitanud pikki järjekordi. Piiripunktide lähedal alustasid tegevust ka piiriületuse ootealad.

Eesti idapiiri ületab aastas riigist väljuval suunal rohkem kui 600 000 sõidukit, keskmiselt tõuseb piiriületuste arv aastas 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles