Kolumn: parimad asjad elus on tasuta

Teet Suur
, kunstnik
Copy
Teet Suur.
Teet Suur. Foto: Inna Grünfeldt

Tulevikku ehk seda, mis ees ootab, ei tea me veel. Läbi aegade on püütud tulevikku konstrueerida seniste teadmiste ja kogemuste põhjal, muidugi ka pseudoteaduslikke vahendeid ja uskumusi appi võttes.

Ajas töötatakse välja mitmesuguseid lahendusi, kuid tagasi vaadates saab siiski vaid imestada, millega arvestada ei osatud. Ootused on kas hästi või halvasti end ületanud, enamasti võib saabunud reaalsus olla uskumatu. Täna ettepoole vaadates on erinevaid elu mõjutajaid järjest rohkem ja äärmuslikumaid. Ja see kõik puudutab meist igaühte rohkem või vähem ka siis, kui tahame kõik ebameeldiva endast mööda lasta. Teadmatus võib põhjustada põnevat ootusärevust, kuid järjest rohkem tähendab see hoopis hirmu.

Üha enam võib tunda, et mitte minu enda otsused pole edaspidi need, mis muudavad mu elu. Praegu ümbritsevat tajudes ja jälgides ei anna see just põhjust optimismiks. Seda inimesele loomupärast hoiakut, et ees on rohkem head, varjutab sisimas kahtlus, mida tunnistada ei taha. Elu mõtteks on ikka elu ise ja kõik, mis seal parasjagu ette tuleb. Et maailm on hulluks läinud, saavad öelda nüüd kõik, kui muidugi selleks mahti leitakse. Praegu on ka esiletõusmiseks soodne aeg. Justkui sogases vees kala püüdmine. Nähtavaks saada on võimalus neil, kes muidu vaenujalal ja üksteist süüdistavad, vaieldes selle üle, kumma lahendused ja tee õigemad oleks. On ammu teada, et ettearvamatu inimfaktor on see, mis muudab asju ja elu, ja mitte alati parimal moel. See tähendab, et inimesele antud vaba tahe ja valikuvõimalus ei vii just alati tarkade, inimest säästvate otsusteni. Ikka ahnus ja teiste allutamine annavad tooni ja on enim kuuldavad-nähtavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles