Haljala vallavalitsus teeb volikogule ettepaneku siduda lasteaia kohatasu alampalgaga

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Haljala lasteaia õueala.
Haljala lasteaia õueala. Foto: Erakogu

Haljala vallavalitsus otsustas esitada vallavolikogule eelnõu, millega teeb ettepaneku muuta Haljala valla koolieelsete lasteasutuste rahastamisel vanemate kaetava osa määra ja tasumise korda. Vallavalitsuse ettepanek on siduda vanemate makstav lasteaia kohatasu alampalga määraga. See tähendab, et esialgu tõuseks kohatasu pisut vähem, kui soovitas valla hariduskomisjon.

Haljala vallavanema Anti Puusepa sõnul on lasteaia kohatasu muutmise vajaduse tinginud lasteaia majanduskulude tõus, mille põhjuseks on hüppeliselt kasvanud elektri- ja toiduainete hind. "Haljala vallas on lasteaia kohatasu püsinud muutumatuna alates 2018. aastast, kuid valla uue eelarvestrateegia arutelude käigus on tekkinud arusaam, et üleüldist hinnatõusu arvestades tuleb korrigeerida lisaks teistele teenuste hindadele lasteaia kohatasu suurust," selgitas ta. "Vallavalitsuse soov on kohatasu tõusuga tagada, et lasteaiateenuse ja lastele valmistatava toidu kvaliteet valla rahaliste vahendite vähenemise tõttu tulevikus ei langeks."

Puusepa sõnul mõistab vallavalitsus täielikult, et kohatasu tõstmine võib mõjuda lastevanematele ehmatavalt, mistõttu arvestati eelnõu koostamisel küll vallavolikogu hariduskomisjoni sisendit, kuid lasteaia kohatasu tõusu näeb vallavalitsus ette esialgu väiksema sammuga. Vallavolikogu  hariduskomisjon tegi 6. septembril peetud koosolekul ettepaneku tõsta lasteaia kohatasu, määrates selle suuruseks 50 eurot, ning kohatasu suurus vaadata üle igal aastal. "Vallavalitsuse ettepanek on siduda lasteaia kohatasu palga alammääraga," kommenteeris Anti Puusepp ning lisas, et vallavalitsus näeb, et selleks määraks võiks olla 6,2 protsenti palga alammäärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles