Streigilainest ei jää puutumata ükski haridusasutus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumi noormees Karl Reinkubjas (paremal) andis eile Uhtna põhikoolis külalisõpetajana füüsikat ja matemaatikat ning osales tundide lõppedes lauatenniseturniiril.
Rakvere gümnaasiumi noormees Karl Reinkubjas (paremal) andis eile Uhtna põhikoolis külalisõpetajana füüsikat ja matemaatikat ning osales tundide lõppedes lauatenniseturniiril. Foto: Arvet Mägi

Kuigi kooliuksed olid õpetajate esimesel streigipäeval igal pool avatud, oli siiski vanemate otsustada, kas oma laps kooli saata või mitte.



Eile hommikul oli Uhtna põhikoolis kohal 49 last ehk üle poolte õpilastest, kes võtsid osa neljast õppetunnist. Kuulati loengut streigist, õpiti inglise keelt, matemaatikat, kirjandust ja malet mängima.
Streigipäevadel annab tunde direktor Anne Mäeots, kes õpe­tas inglise keelt, aga on ka laenatud õpetajaid. Matemaatika ja füüsika tunnis seisis klassi ees näiteks Rakvere gümnaasiumi 11. klassi õpilane Karl Reinkubjas, homme on oodata koolimajja riigikogu liiget Marko Pomerantsi, kes tuleb geograafia ja ühiskonnaõpetuse tundi.

Tundide lõppedes peeti eile lauatenniseturniiri või vaadati eesti filmi. Homme toimub pärast tunde korvpallivõistlus. “Et ei oleks niisama mõnusalt veedetud tunnid ja korstnasse kirjutatud päev, vaid läheks täie ette,” selgitas Anne Mäeots.

Uhtna põhikoolis ei streigi üks pedagoog. Eile ei ühinenud streigiga ka 1.–4. klassi õpetajad, sest neil oli lastega teatrisse minek juba ammu kavva võetud, kuid edaspidi streigivad ka nemad.

Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong ütles, et neilgi oli kolmeks päevaks spetsiaalne programm koostatud, kuid 169 õpilasest saabus eile hommikul kooli ainult üks 7. klassi poiss, kellele leiti kuni lõunani tegevusi, siis söödeti noormehel kõht täis, misjärel ta koju läks.

Toetusstreik toimus eile Rakvere Kungla lasteaias ning Rakvere lasteaias-algkoolis. Kungla lasteaia direktor Liidia Bobkova ütles, et neil oli avatud kolm valverühma ning mudilasi lasteaias tavapärasest vähem. Bobkova sõnul streikis osa pedagoogilisest personalist, kuid mitte kõik.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev ütles, et kolmest linna lasteaiast ei streikinud lasteaia Triin töötajad, kuid nemad tegid toetusavalduse. Nii Kungla lasteaias kui ka Rakvere linna algkoolis oli toetusstreik ühepäevane.

Suurkaevu sõnul streigivad lasteaiaõpetajad õpetajate 20protsendise palgatõusu toetuseks, ning mitte omavalitsuse kui lasteaia pidaja vastu, kuid loomulikul on streik põhjustanud linnale peavalu.

“Meil on hea meel, et oleme koostöös leidnud lahenduse, et need vanemad, kellel ei ole oma mudilast kuhugi jätta, said ta ikka lasteaeda viia, samuti on koolide uksed lastele avatud,” lisas Suurkaev.

Simuna koolis, kus ühe asutusena tegutsevad kool ja lasteaed, streigib kogu pedagoogiline personal - 23 inimest. Direktor Ain Lembavere ütles eile, et ühtegi last kooli ei tulnud, samuti ei toodud lasteaeda ühtegi mudilast. Kui mõni mudilane siiski järgmistel päevadel lasteaeda tuuakse, siis viiakse ta edasi Väike-Maarja lasteaeda. Simuna kooli direktor rõhutas, et õpetajate streigile on tõsist toetust avaldanud 8. ja 9. klassi õpilased.

Väike-Maarja õppekeskuses ja gümnaasiumis streigib kokku 38 õpetajat.

“Kokku on meil kahe kooli peale koos juhtkonna ja abipersonaliga 94 töötajat, ning kuna kaks kolmandikku töötajatest ei streigi, saame korraldada nii, et õppetöö toimub ning seda ei katkestata,” sõnas õppekeskuse ja gümnaasiumi direktor Raili Sirgmets.

Gümnaasiumis, kus suurem osa õpetajaid siiski streigib, toimub õppetöö eriplaani alusel ning valdavalt keskendutakse üldiste ja sotsiaalsete oskuste arendamisele, arvestades seejuures õppekava.  “Oleme kaasanud ka inimesi väljastpoolt kooli,” ütles Sirgmets.

Õppekeskuses streikis kaheksa õpetajat ainult eile, seal streik õppetöös olulisi muutusi kaasa ei toonud.

Lääne-Virumaal tegutsevate erivajadustega laste õppeasutuste Porkuni ja Rakvere Lille kooli personal ei streigi. “Me ei saa oma õpilasi hooleta jätta, kuna nad vajavad pidevat abi ja järelevaatamist,” sõnas Porkuni kooli direktor Tiit Leemets. Samas avaldavad Porkuni kooli õpetajad toetust haridustöötajate streigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles