Pool Pärnut saab kvoodiraha toel uue valgustuse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lisas Pärnu linna CO2 kvootide müügi raames rahastatavate välisvalgustussüsteemide uuendamise projektide nimekirja, millega sel ja järgmisel aastal tänapäevastatakse kesklinna ja Mai rajoonis välisvalgustussüsteeme.

Pärnu linnavalitsusel on kavas miljoni euro eest ümber ehitada ja parandada Pärnu linna tänavavalgustuse võrku 40% ulatuses linna asustatud territooriumil.

Mullu 7. novembril kuulutas majandus- ja kommunikatsiooniminister oma käskkirjaga välja projektiideede esitamise välisvalgustussüsteemide kaasajastamise projektide ettevalmistamiseks CO2 saastekvootide müügi raames.

Projekt on ette nähtud linnade tänavavalgustussüsteemide kaasajastamiseks eesmärgiga tõhustada välisvalgustussüsteemide energia kokkuhoidu. Projektiideid võisid esitada kohalikud omavalitsused. Toetus abikõlblikele kuludele moodustaks projekti eelarvest 90% ning omafinantseering 10%.

Pärnu linn esitas oma projektiidee tänavu jaanuaris ja eelmisel nädalal teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakond, et Pärnu linna projekt on vastu võetud ning vastab kõikidele programmi reguleerivatele ministri käskkirjadele.

Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius ütles, et projektiidee esitati Pärnu linna Mai piirkonna ja kesklinna piirkonna välisvalgustussüsteemide kaasajastamiseks aastatel 2012-2013.

„See on piirkond Mai elamurajooni lõpust Raja tänavast kuni kesklinna muulideni ehk ligikaudu 40% Pärnu linna hoonestatud territooriumist. Projekti raames on kavas õhuliinid asendada maa-aluste liinidega, ehitada liinidele moodne juhtimissüsteem ja asendada vanad elavhõbedalambid ökonoomsemate, kuid valgusjõulisemate välisvalgustitega.“ lausus abilinnapea.

Projekti maht on ligikaudu miljon eurot, millest 900 000 eurot tuleb toetusena ja 100 000 eurot kannab Pärnu linn oma eelarvest.

Pärnu linna praegune tänavavalgustus koosneb 6398 valgustist, millest ligi 1200 on kõrge energiakuluga kõrgsurve-elavhõbedalambid. Projektipiirkonnas on seda tüüpi lampe kõige enam ja need on kavas asendada energiasäästlike valgustite vastu.

„Praegu kulub projektipiirkonnas tänavavalgustusele umbes 2 miljonit kW/h aastas, kuid pärast uute tänavavalgustussüsteemide rajamist saavutame energia kokkuhoiu kuni 774 000 kW/h, see on ligi 40% ökonoomsust. Saavutatava kokkuhoiu arvelt on võimalik kõik valgustid jälle linnas tööle panna ja seejuures on uued valgustid kordades tugevama valgusjõuga kui vanad elavhõbedavalgustid.“ ütles Kosenkranius.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles