Kes on süüdi, et Rakvere publik jäi pika ninaga?

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii heitlesid kalevlane Bamba Fall ja Tarva lätlane Kaspars Cipruss eelmises kohtumises. Eile jäi Eesti meistriliiga kahe atraktiivsema tsentri duell ära.
Nii heitlesid kalevlane Bamba Fall ja Tarva lätlane Kaspars Cipruss eelmises kohtumises. Eile jäi Eesti meistriliiga kahe atraktiivsema tsentri duell ära. Foto: Raigo Pajula

Pealkirjas püstitatud küsimuse vastuseks sobivad teatud tingimustel kõik variandid: Balti liiga, et nad ei arvesta riigi meistrivõistluste kalendriga, korvpalliliit, et nad ei suuda erinevaid pooli lepitada ja kompromissidele õhutada, Rakvere Tarvas, et nad ei leidnud võimalust Kalev/Cramole vastu tulla, ja Kalev ise, et nad ei üritanudki Balti liiga veerandfinaalideks määratud kuupäevi muuta.


Kogu segadus sai alguse sellest, kui Balti liiga juhtkond teatas Kalevi klubile, et Balti liiga veerandfinaalseeria Riia VEFiga mängitakse 22. ja 24. märtsil. Kuid juba varem oli paigas, et Kalev peab Eesti meistriliiga arvestuses sõitma 23. märtsil külla Tarvale. Kalev langetas eile, vaid neli tundi enne mängu algust otsuse, et Rakverre ei sõideta.

Tabelisse saavad nad 0:20 kaotuse ja lisaks peavad maksma trahvi 640 eurot. Tabeli mõttes ei muuda see midagi – põhiturniiri võitja selgub ikkagi Kalevi ja Tartu Ülikooli vahelises viimases kohtumises. Petta said aga Rakvere korvpallihuvilised ja kannatada sportlik põhimõte, et kõige tähtsam on mängu toimumine.

Kalevi mänedžeri Kaarel Sibula sõnul ei üritanudki Eesti meisterklubi Balti liiga mängude kuupäevi muuta – kogu rõhk asetati sellele, et äkki õnnestub liigutada mängu Tarvaga. Selleks võtsid kalevlased ühendust korvpalliliiduga ja palusid mängukalendriga tegeleval Kristo Raudamil leida Tarvaga mänguks uus kuupäev.

Raudam pakkuski välja võimaluse, et kohtumine võiks toimuda 2. aprillil, ja rääkis sellest ka Tarva klubi juhile ja peatreenerile Andres Sõbrale. Tarva loots aga keeldus põhjendusega, et tema meeskond viibib sellel ajal Haapsalus treeningulaagris ja valmistub samal nädalal algavateks play-off-mängudeks. Seepeale üritas Sõbraga rääkida ka Eesti meistriliiga tegevjuht Rauno Pehka, ent seegi ei andnud tulemust.

«Korvpalliliidust anti meile mõista, et võiksime ise Sõbrale helistada ja temalt teenet paluda,» meenutas Sibul. Klubi president Ivar Valdmaa tegigi Sõbrale telefonikõne, ent seegi jutt ei viinud kuhugi. Sõber kirjeldas edasist nii: «Valdmaa pidi mulle järgmine päev tagasi helistama, aga ta tegi seda veel päev hiljem. Toona ütlesin otse ära, et mängime reedel.»

Seega teadsid Kalevi klubi juhid juba pühapäeval, et Tarvas pole nõus mängu kuupäeva muutma. Oma otsusega Rakverre mitte sõita venitasid nad aga eile pärastlõunani. Veel neljapäeva õhtul, pärast Balti liiga esimest veerandfinaali Salduses teatas Valdmaa, et reedel võtavad nad ära Tarva ja laupäeval VEFi. Samas ta lisas, et otsus mineku suhtes võetakse vastu alles hommikul.

Sõber jõudis eile päeval korvpalliliitu helistada ja uurida, kas mäng toimub või mitte. «Kohtunik Aare Halliko ütles, et nad istuvad kohe autosse ja hakkavad Rakverre sõitma. Veidi hiljem aga helistas tagasi ja ütles, et Kalev otsustas mitte mängida,» rääkis Sõber.

«Selline venitamine pole õigele mehel omane käitumine. Öelnud siis juba nädala alguses, et nad ei tule mängima.»

Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide ei rutanud kumbagi osapoolt süüdistama, ent märkis, et vajadusel oleks ilmselt saanud muuta ka Balti liiga mängupäevi.

«Kuna mänge näidatakse teleris otseülekandena, siis on mängupäevad ja kellaajad selle järgi sätitud. Tavaliselt pakutakse aga välja ka mõni alternatiivne variant,» selgitas Loide kalendri koostamise protseduuri. «Meie ei hakka sellesse sekkuma, tegemist on liiga ja klubi vahelise asjaga.» Peamiselt siiski koduliiga heaolu eest vastutav Loide lisas, et enne eilset ei esitanud Kalev alaliitu ametlikku avaldust. «Kogu infovahetus käis juttude tasemel,» märkis ta.

Huvitaval kombel polegi aga Eesti Korvpalliliidus ühtegi töötajat, kes tegeleks Balti liiga ja siinsete klubide vaheliste probleemide lahendamisega. Liiga esindajaks on Loide, kes ise viibis aga mängupäevade klapitamise ajal puhkusel.

Kalevil polnuks Rakveres mängimisega probleeme, kui nende nimekirjas oleks suurklubile kohaselt 15–16 meest. Põhikoosseis saanuks valmistuda mänguks VEFiga, tagumine ots madistanuks aga Tarvaga. «Hooaja alguses oligi meil rohkem mängijaid, kuid nüüd oleme mõned minema saatnud. Alles on vaid 11 mängukõlblikku meest,» rääkis Valdmaa.

Omaette teema on Balti liiga tegutsemine – mängupäevi määratakse riikide meistrivõistluste kalendreid vaatamata. Hoolimatu suhtumine on viinud selleni, et Venemaa klubi Ljubertsõ Triumf jättis veerandfinaalseeria Šiauliaiga 1:0 eduseisus pooleli. Edu korral poleks nad nagunii saanud nelja tugevama finaalturniiril osaleda – samal nädalavahetusel peetakse EuroChallenge’i finaalturniir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles