Rakvere Raibe: kool sõidab tulevikus bussiga maakohta

, Rakvere Raibe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevast õppeaastast jääb ilma koolita ka Pommiaugu alev, sinnagi on siis koolibuss oodatud.
Tulevast õppeaastast jääb ilma koolita ka Pommiaugu alev, sinnagi on siis koolibuss oodatud. Foto: Rakvere Raibe

Rakvere Raipe andmetel kaalub haridus- ja teadusministeerium koolivõrgustiku reformi käigus panna mõnele poole, kust kool ära võetakse, käima koolibussid või busskoolid.



Need bussid ei vii aga kaugemate nurkade lapsi kooli, nagu me seni oleme harjunud, vaid toovad regulaarselt kooli koju kätte. Täpselt nõnda, nagu toimib näiteks pangabuss, raamatukogubuss, juuksuribuss või autolavka.

Haritud haridusministeeriumi ametnik rääkis, et selle uuendusega seoses vähendatakse tunduvalt ka õpetajate kohti, mis lubab ülejäänud pedagoogidel palka tõsta.

Nõnda hakkabki üks õpetaja, kes peab ka omandama bussijuhi loa, sõitma külast külasse ning andma sealsetele lastele tunde.

“Näiteks on ta esmaspäeval Võsul, teisipäeval läheb edasi Kadrinasse, sealt omakorda Rakkesse ja nõnda edasi ning jõuab esmaspäevaks taas Kadrinasse,” tutvustas kava haridusministeeriumi haritud töötaja. Selliseid bussiringe tuleb Eestisse kümneid ja kümneid ning maakonnagi peale üsna mitu. Olenevalt õppida soovivate õpilaste arvust, võib regulaarsus olla erinev, näiteks mõnel pool käib buss kord nädalas, teises kohas jällegi kaks korda nädalas.

Bussis leiab õppevahendid, seal on arvuti ja tahvel, samuti mõned koolipingid. Õpilased lastakse vastamise ajaks bussi, kust saavad õpetajalt ka koduülesanded. Need õpilased, kes bussi ei mahu, ootavad seni väljas, tavaliselt on selleks kohaks uksed sulgenud kool, või kui see on kokku vajunud, siis kohalik bussijaam.

Ühes kohas hakkab buss seisma terve päeva, kuid lõplikult oleneb kõik siiski õpilaste arvust.

Võimalik, et mõnda kohta saadetakse mitu bussi, näiteks, kui ühes bussis õpitakse geograafiat, siis teises saab seni tegeleda kehalise kasvatusega.

Kuid see pole veel kõik. Tulevikus on suurematesse kohtadesse plaanis saata koolirongid, meie maakonnas mahuvad loodavasse koolirongivõrgustikku Tapa ja Tamsalu.

Samal ajal Kiltsist kihutab koolirong peatumata läbi ning õppida sooviv õpilane peab näitama üles osavust, et peale hüpata, ülesande kiiresti ära vastama ning Rakkes maha tulema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles