Maitseroheline kasvab edukalt ka aknalaual

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evi Mihailov soovitab ka korteris elavatel inimestel julgelt katsetada väikese ürdiaia pidamist - maitseroheline on ikkagi värske ja enda kasvatatud.
Evi Mihailov soovitab ka korteris elavatel inimestel julgelt katsetada väikese ürdiaia pidamist - maitseroheline on ikkagi värske ja enda kasvatatud. Foto: Arvet Mägi

Aiamaa puudumine ei tähenda, et maitserohelist oma toidulauale pole võimalik kasvatada. Väikeses koguses saab aknalaual kasvatada näiteks salatit ja tilli, rõdu olemasolul isegi tomatit.


Annemäe aiandi ühe omaniku Evi Mihailovi sõnul kasvab maitseroheline väga hästi ka aknalaual, kui taimedele soodsad tingimused luua. Praegu ongi täpselt õige aeg seemned mulda panna, peterselli armastajatel peaks see töö juba tehtud olema, aga soojade ruumide korral ei ole siiski väga hiljaks jäädud.
Aknalaual kasvavad edukalt ka põõsastill, salatkress, tavasalat, igat liiki basiilikud ja isegi murulauk. Kellel aga tahtmine esimene maitseroheline kiiremas korras oma toidulauale saada, neil soovitas Mihailov murulaugule eelistada rohelist sibulat. “Kui mugulsibulal on roheline tutike väljas, panna sibul purki, natuke vett alla, ja rohelised pealsed tulevad,” jagas aiandi perenaine näpunäite.

Kiiresti kasvavad ka lehtnaeris, salatkress ja tavaline salat, neilt taimedelt saab külgedelt salatilehti noppida. Põõsastill idaneb küll kauem ja esialgu, kui lehed alles väikesed, pole need nii maitsvad, kuid taime kasvades tugevneb ka maitse. “Põõsastill on üldse üks hea asi, sealt muudkui näpistad lehti ja uued tulevad asemele,” kiitis Mihailov.

Basiilikute eelistajatel tasub teada, et taimed kipuvad kõrgusesse kasvama, mistõttu võiks neid esialgu natuke kärpida, siis hakkab taim põõsasse kasvama. “Kui jätta üksainuke haru, sirgub taim ilmatu pikaks ja tahab toestamist,” selgitas perenaine.

Basiilikud on üldse kapriissemad kui teised maitsetaimed. Et neil ilus ja mahlane leht kasvaks, tahavad nad küll päikest, aga mitte tuult. Siiski tuleb tähelepanelik ja hoolas olla kõigi aknalaual kasvatatavate kultuuridega, sest maikuu toob kuuma päikese, aga otsest päikesevalgust ei taha ükski taim, sest läbi klaasi särav päike põletab. Selle vastu aitab näiteks kattelooritükk või midagi muud, mis päikesekiirguse varjab.

Esialgu, kui taimed alles tärkavad, tasub toas hoida 22-25kraadist temperatuuri. Taimede sirgudes on sobivaim temperatuur 20 soojakraadi ringis. “30 kraadi on juba liiga palju, siis tekib veepuudus, mis tekitab lehele träpsud,” sõnas Mihailov.

Kellel pealehakkamist rohkem, võiks katsetada ka pika kurgi kasvatamist aknalaual. Aiandi perenaise sõnul tahab kurk küll palju vett ja suuremat potti, aga omast kogemusest võis ta kinnitada, et üks omakasvatatud kurk nädalas on garanteeritud.

Need, kellel on rõdu olemas, võiksid mõelda tomatite kasvatamisele, sest on nii rõdu- kui amplitomateid.
“Vili on väikesevõitu, aga ikkagi oma kasvatatud. Kui tomatil on valgust ja soojust, siis tomat aina kasvab,” rääkis Evi Mihailov, lisades, et kui rõdul on soe nurgake, kasvavad ka kurgid edukalt. Ja miks mitte kasvatada tee tegemiseks piparmünti ja melissi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles