Külateater Eedi tähistas kümnendat sünnipäeva

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laekvere külateater Eedi pidas kümnendat sünnipäeva.
Laekvere külateater Eedi pidas kümnendat sünnipäeva. Foto: Eva Klaas

Laekvere külateater Eedi tähistas hiljuti südamliku peoga oma kümnendat sünnipäeva, rahvast naerutati etteastega, mis koosnes lõikudest aastate jooksul mängitud repertuaarist.

Külateatri näitlejate juhendaja ja lavastaja Õilme Lainesaar meenutas, et lavaküpseks on saanud tükke, mis on osutunud isegi üllatavalt menukateks, näiteks Eduard Vilde “Vigased pruudid”, kus mehed naiste osi täitsid, või “Paula pulm ja põrguvärk”, mida mängiti mõisates üle Eesti.

Näitemäng “Paula pulm ja põrguvärk”, mille Õilme Lainesaar Eduard Vilde loomingu ainetel kirjutas, sündis just mõeldes mõisate, eelkõige Muuga mõisa interjöörile ja võimalustele.
Samas on ka juhtunud, et näitemäng on küll selgeks õpitud, kuid esinetud sellega vaid korra. Nii juhtus näiteks aastaid tagasi Virve Osila lühema tükiga “Vann vales kohas”, millest sünnipäeval etendatud stseen, kus hullumajast põgenenud mees vanemat prouat vanni meelitas, aga vaatajatele vägagi meeldis.

Sünnipäevapeol astusid üles ka külalised – Laekvere rahvamaja tantsurühmade tantsijad ning memmede ansambel, Muuga segatantsurühm ja Pajusti estraadiring, kelle esindajatel oli näitetrupi kohta vaid sooje ja kiitvaid sõnu öelda.

Enne sünnipäevapidu oli Laekvere rahvamajas avatud hääletuskast, kuhu sai panna sedeleid, et valida enim meelde jäänud lemmiknäitlejad ehk Suur Eedi pikaajaliste tegijate hulgast ning Väike Eedi alles alustanud näitemänguhuviliste seast. Arvamust avaldas 70 inimest.
Suure Eedi tiitli ja kuju vääriliseks tunnistati Laekvere vallavanem Aarne Laas, kes on näitemänguks aega leidnud paljude kohustuste kõrvalt ning kelle kanda on olnud ka peaosi.
Vaid ühe hääle vähem kogus mullu imeliseks vanaemaks nimetatud Malle Ehlvest, kes on tuntud kui rõõmsameelne inimene. Väikese Eedi tiitli võitis ülekaalukalt Sten Randmaa, kes on rahvale meelde jäänud noore ja andeka meesosatäitjana.

Aastate jooksul on külateatris mänginud 28 inimest, praegu on aktiivseid tegijaid üle kümne. Sünnipäevapeol olid kohal ka paljud neist, kes on pidanud mingil põhjusel näitemängust loobuma. “Üks mees näiteks mängis ainult ühe osa ja oli sunnitud loobuma, sest tal ei ole teiste tegemiste kõrvalt lihtsalt aega. Aga ta on meile alati kaasa elanud, tegi nüüdki väga armsa kingituse ja ütles, et tahaks meiega kunagi uuesti liituda,” meenutas Lainesaar ühte südamesse läinud seika.

Tänavu toimub kaheksandat korda peetav maakondlik näitemängupäev 22. aprillil Laekveres, seal astub üles ka külateater Eedi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles