Ilves: Eesti vajab tugevaid maakonnakeskusi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus Paide raekojas linna- ja vallajuhtidega.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus Paide raekojas linna- ja vallajuhtidega. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas täna Paides, et Eesti vajab tugevaid maakonnakeskusi.

«Ma ei hakka kunagi toetama mõtet, nagu võiks Eestis olla vaid neli või isegi kaks keskust, kuhu kõik koondub ja mille ümber on tühjus, kus elavad üksikud entusiastid,» kinnitas president, kes kohtus Paide linnajuhtide, ettevõtjate ja vabakonna esindajatega ning külastas riigiasutuste esindusi.

«Eesti vajab tugevaid ja arenevaid maakonnakeskusi, mis aitavad toimekana ja toimetulevana hoida kogu maakonda,» ütles riigipea. «See eeldab aga, et maakonnakeskustel on riigi tugi, mis tähendab, et riik ei optimeeri ega koonda valitsusasutusi vaid nelja või kahte keskusesse. Eesti riik peab olema tuntav ja nähtav kogu Eestis.»

Ilves tunnustas maksu- ja tolliametit, kes otsustas säilitada maakonnakeskuses töötavad spetsialistid ning tagada asjatundliku teeninduse jätkumine maakondades. «Kui keskustest kaovad ära riigiasutused ja väheneb maakonnakeskustes pakutavate teenuste hulk, siis toob see paratamatult aja jooksul endaga kaasa haritud inimeste lahkumise sellest piirkonnast,» lisas Ilves.

President rõhutas, et riik saab pakkuda kaugtöövõimalust – e-riik annab meile võimaluse pakkuda üleriigilisi teenuseid erinevatest maakonnakeskustest.

Riigipea pidas ka oluliseks, et riigile kuuluvad strateegilise tähendusega ettevõtted, näiteks Eesti Energia ja Elering, ilmutaksid mõistmist ja toetust kohalikele ettevõtjatele.

«Ettevõtlus loob töökohti ning nende loomine peaks olema nii keskvalitsuse, omavalitsuste kui ka riigile kuuluvate äriühingute huvi,» rõhutas Ilves. President tunnustas Töötukassa head koostööd ettevõtjate ja kohalike omavalitsustega, kelle paindlikkus töötute tööturule tagasitoomisel on heaks näiteks koostöö toimimisest.

Järvamaa ettevõtjad nimetasid kohtumisel presidendiga üheks peamiseks probleemiks kvalifitseeritud tööjõu puudust. «Siin on vajalik nii era- kui ka avaliku sektori koostöö selle nimel, et kvalifitseeritud töötajad tuleksid ja jääksid Järvamaale,» tõdes Ilves pärast kohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles