Tühjaks kaevandatud põlevkivikarjäär täitub kolme aasta jooksul veega

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidu karjäärist peaks saama sõudekanal.
Aidu karjäärist peaks saama sõudekanal. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

AS Eesti Energia Kaevandused lõpetab sel aastal vee väljapumpamise Aidu karjäärist, misjärel peaks karjäär kolme aastaga veega täituma. Kohalik vald aga pelgab veetaseme liiga kiiret tõusu.

Ida-Virumaa Maidla volikogu ei kinnitanud eelmisel istungil Aidu karjääri rajatava sõudekanali ja kaevandamise lõpetamise projekti, kuna vald kardab, et veepumpade demonteerimine võib liigvee korral muuta kanali ehitamise keeruliseks ning süvendi rajamisel tekib praeguse mäetööde plaani kohaselt veespordikeskuse alale kõrge nõlv, mis ühelt poolt segab liikumist ning ei loo terviklikult kena pilti, kirjutab Põhjarannik.

Eesti Energia Kaevanduste praeguse plaani kohaselt demonteeritakse vee väljapumpamise süsteemid selle aasta septembrikuus. Sõudekanali süvise rajamine peaks algama lähima paari kuu jooksul ning kestma järgmise aasta lõpuni. «Minu kui mittemäespetsialisti hirm on see, et kui veetase peaks mingil põhjusel kerkima liiga kõrgele ja hakkama segama süvendi ehitust, siis pole enam süsteeme, millega liigvett ära pumbata,» ütles Maidla vallavanem Hardi Murula.

Tema sõnul ei taha nad, et ettevõte jätkaks rahamahukat vee väljapumpamist, vaid jätaks pumbasüsteemid paigale seni, kui on selge, et vesi süvendi ehitamist ja muid vajalikke karjääri sulgemistöid segama ei hakka.

Eesti Energia Kaevanduste arendusjuhi Kalmeri Sokmani kinnitusel on neil plaan veeärastuspumplad karjääris demonteerida selle suve lõpuks. Tema kinnitusel ei sega see plaan sõudekanali süvise rajamist, kuna karjääri veega täitumine võtab kaks ja pool aastat aega ning karjäär täitub veega 2015. aasta aprillikuuks. Sõudekanali süvendi rajamine ja ümbruse esmased planeerimistööd on kavas valmis saada 2013. aasta lõpuks. Küll peaks vajalike töödega algust tegema nii kiiresti kui võimalik.

Sokmani sõnul pumbatakse aastas Aidu karjäärist välja 70 miljonit kuupmeetrit vett. Kogus on suur ja selle pumpamine tähendab looduse jätkuvat koormamist pärast põlevkivi kaevandamise lõpetamist, samuti suuri kulutusi ettevõttele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles