Sihtasutus Virumaa Muuseumid tõmbab hõlmu koomale

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru-Nigula pastoraadi Virumaa Muuseumidele üleandmise lepingut allkirjastamist pisut vähem kui kolme aasta eest tähistati nõiakuju põletamisega.
Viru-Nigula pastoraadi Virumaa Muuseumidele üleandmise lepingut allkirjastamist pisut vähem kui kolme aasta eest tähistati nõiakuju põletamisega. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Raske majandusolukord sundis sihtasutust Virumaa Muuseumid loobuma Viru-Nigula pastoraadist. Viru-Nigula vald Virumaa Muuseumide käitumisega eriti rahul pole.


Majanduslangus annab tunda ka sihtasutuse Virumaa Muuseumid tegevuses. "Püüame ennast natuke koomale tõmmata," lausus sihtasutuse juhataja Ants Leemets.


Koomale tõmbamine tähendab seda, et Virumaa Muuseumid loobub Viru-Nigula pastoraadist, mille haldajaks sihtasutus sai pisut vähem kui kolm aastat tagasi.

"Kui head ajad tagasi tulevad, siis asume taas Viru-Nigulas tegutsema, aga praegu peame lisaks pastoraadist loobumisele ka Karepal tegevust nii ümber rihtima, et Kalame talu töötab vaid suvekuudel," sõnas Ants Leemets.

Vald saab hakkama
Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs arvas, et vald saab pastoraadimajas muuseumi pidamisega hakkama küll.

"Eks seal oli muuseum ka enne Leemetsa tulekut ja lepingu alusel toetasime Virumaa Muuseume niikuinii," rääkis vallavanem muuseumi rahastamisest.

Küll ei ole Veitsurs aga rahul Virumaa Muuseumide käitumisega. "Kogu jutt on natuke imelik. Ja tegelikult ei ole vallavalitsusse laekunud mingit paberit, kõik on vaid suusõnaline jutt," sõnas vallavanem.

Viru-Nigula pastoraadi Virumaa Muuseumidele üleandmise lepingu kolmas osaline oli Viru-Nigula kogudus. Vallavanem ütles, et kogudust Virumaa Muuseumid pastoraadi tagastamisest informeerinud ei ole.

"Koguduserahvas kuulis sellest minu käest," märkis vallavanem.

Millal täpselt muuseum vallale tagasi antakse, Ervins Veitsurs ei teadnud. "Asjalood on ikka väga segased," lausus ta ja lisas, et ilmselt toimub tagastamine siiski veel sel kuul.

Et talvel käib Viru-Nigula muuseumis väga vähe külastajaid, jääb see Ervins Veitsursi sõnul avatuks vaid suvekuudel. "Aga kokkuleppel pääseb muuseumi aasta läbi," lubas vallavanem.

SA Virumaa Muuseumid korraldas Viru-Nigula pastoraadis populaarset pühapäevakooli, kus tuntud esinejad arutlesid elu püsiväärtuste üle. Ants Leemets kinnitas, et sihtasutus jätkab pühapäevakooli korraldamist, kuid Viru-Nigula asemel Rakveres.

Plaanid olid suured

Leping Viru-Nigula pastoraadi ja muuseumi haldamise andmisest sihtasutusele Virumaa Muuseumid viieks aastaks allkirjastati 2006. aasta mais.

Virumaa Muuseumidel oli siis plaanis Viru-Nigula muuseumis näidata Eesti usulist arengut muinasusust katoliikluse ja sealt luterluseni, samuti taheti teha korralik näitus kohalikest nõidadest.

Hoone interjöör sooviti muuta pastoraadipäraseks ja aukohale tõsta Viru-Nigulas kirikuõpetajana töötanud Otto Wilhelm Masing.

Pärast pastoraadimaja saali põhjalikku uuendamist taasavati Viru-Nigula muuseum pidulikult 2006. aasta novembris, avamisürituse raames peetud esimeses pühapäevakoolis esines Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder.

Viru-Nigula pastoraadihoones avati muuseum 1986. aastal. Nõukogude ajal kasutati hoonet sünnitushaigla ja kooli internaadina.

Nii SA Virumaa Muuseumid kui ka Viru-Nigula vald on varem ühe oma eesmärgina nimetanud kogu Viru-Nigula pastoraadikompleksi väljaarendamist, mis nõuaks kümneid miljoneid kroone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles