Sääse kodutud kassid kolisid Toolsele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malve ja Olavi Tooming kiisudest hoolealuste Arturi ja Konstantiniga oma talusse rajatud kasside hoiukodus.
Malve ja Olavi Tooming kiisudest hoolealuste Arturi ja Konstantiniga oma talusse rajatud kasside hoiukodus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Toolsel pensionäripõlve pidavad Malve ja Olavi Tooming on ehitanud hoiukodu kassidele, kus said uue elupaiga 22 omanikest hüljatud Tamsalu valla Sääse kiisut.


Malve Tooming, mis ajendas teid abikaasaga kasside varjupaika asutama?

Elasime abikaasaga Tamsalu vallas Sääsel. Tihti nägin hüljatud kasse, kes ikkagi ootasid oma kodu(korteri) ukse taga, paludes pererahvalt haledas kiisukeeles tuppalaskmist, kuid inimeste südametus oli nii suur, et tuppa kiisukest ei lastud. Nii nagu inimesed, tunnevad ka kiisud stressi, valu ja tühja kõhtu. Seda enam, kui inimesed on kasside vastu julmad, piinavad loomi, tekitades valu ja vigastusi.

Pärast veerandsajandi pikkust Sääsel elamist, kui sealt lahkusime, otsustasime Olaviga, et võtame asula kodutud kassid endaga kaasa ja rajame neile hoiukodu. Et kaitsta ja päästa kodutuid kasse ja pakkuda neile turvalisemat elukohta.

Kuidas ja kuhu kodutute kasside hoiukodu ehitama hakkasite?
Pidasime abikaasaga plaani, et rajame kodututele kiisudele hoiukodu Toolsele. Seal on abikaasa Olavi lapsepõlvekodu, tema isatalu. Talusse hoiukodu ehitamisega alustasime 2007. aasta sügisel. Aasta lõpus saime osale kiisudest peavarju anda.

Ehitus ei ole veel lõppenud. Palju on vaja ära teha, kuid tihti kimbutavad rahamured. Toolsele tõime Sääselt kaasa 22 kodutut kiisut. Viimane kodutu kass Pätsu, keda vanast elukohast kaasa võtsime, elas ligi aasta üksinda tühjaks jäänud Sääse kanalate töökojas. Olavi käis teda seal vaatamas ja toitu viimas. Lõpuks tõime ka tema Toolsele. Sääse ja Toolse vahemaa on rohkem kui poolsada kilomeetrit.

Millist nime teie rajatud kiisude kodu kannab?
Toolse kodutute kiisude hoiukodu. Praegu on lisaks Sääse 22 kassile meie hooldekodu pere suurenenud ja peavarju pakume 25 kiisule.

Milliseid kiisude mugavusi silmas pidasite, kui hooldekodu planeerisite ja ehitasite?
Meie maja on osaliselt kohandatud kiisude järgi. Kassidel on ronimisvõred, -puud, toolid, kus nad saavad oma jõu- ja ilunumbreid teha.

Päevaplaan on tihe. Hommikul algab töö vara. Igale kiisule teen pai ja puhun nendega veidike juttu. Asemete korrashoid, liivakastide tühjendamine, põrandate pühkimine, söötmine ja toidunõude pesemine on päevaalguse ettevõtmised.

Kui hommikused toimingud tehtud, hakkan kiisudele õhtuks toitu ette valmistama. Õhtul kordub seesama.

Abikaasa ülesanne on kiisudele toidu ostmine. Samuti tegeleb ta kasside terviseprobleemidega ja vajadusel viib loomaarsti juurde.

Kas olete saanud asutustelt või eraisikutelt toetust varjupaiga ülalpidamiseks?
Oleme pöördunud abipalvega mitme lihatöötlemisettevõtte poole, paludes meie kodututele kiisudele müüa soodushinnaga toitu.

Majandusolukord on praegu raske ja firmad keelduvad. Eesti Loomakaitse Seltsilt ja eraisikutelt oleme vähesel määral toetust saanud.

Millist abi on teil vaja, et hoiukodu saaks probleemideta edasi tegutseda?
Kiisude ravi- ja toiduabi.

Kes on teie lemmikloomad ja kas varjupaiga elanike seas on omad lemmikud?
Kodutud kassid ja koerad. Varjupaigas on kõik kiisukesed minule armsad.

Kas varjupaiga elanikud on leidnud endale uue kodu heade inimeste juures?
Mõned kiisud on leidnud uue kodu endale Kunda linnas. Head inimesed on võtnud kassid meie hoiukodust lemmikloomaks. Hiljuti rändas üks kiisu meie juurest elama koguni Tallinnasse.

Kõik me oleme pärit oma lapsepõlvemaalt. Kas sealt on pärit ka teie armastus loomade vastu?
Tõsi. Juba lapsena meeldisid mulle kiisud ja koerad. Kodus oli alati üheaegselt mitu kiisukest ja koerakest. Alati oli suur mure nende haiguste pärast. Püüdsin ise nendele arstiks olla. Praegugi annab see hoolivuse tunne mulle elurõõmu.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles