Päästjad kutsuvad kevadisel tuletegemisel ohutusnõudeid järgima

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kustutasid Kadrina vabatahtlikud päästjad Saksi külas järelevalveta jäetud lõkke. Foto on illustratiivne.
Eile kustutasid Kadrina vabatahtlikud päästjad Saksi külas järelevalveta jäetud lõkke. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik/Postimees

Ida päästekeskus tuletab inimestele meelde, et lõket tehes ja grillides peab järgima ohutusnõudeid.
Hooletult ettevalmistatud lõkkeplats võib põhjustada kulupõlengu.


Kulu põletamine on aga aasta läbi keelatud.

Keelust üleastujaid ootab kuni 800 euro suurune rahatrahv, lisaks tuleb kulupõlengu põhjustajal tasuda tekitatud keskkonnakahju.

Päästekeskus soovitab kohaliku omavalitsuse eeskirjadest kontrollida, kas antud piirkonnas lõket üldse teha võib.
Tuld võib teha tuule tugevuse juures kuni 5,4 meetrit sekundis. Arvestama peab ka sellega, et põletamisel tekkiv suits ei häiriks teisi inimesi ega liiklust.

Metsas võib lõket teha vaid selleks ette valmistatud ja tähistatud kohas ning omaniku loal. Lõkke ohutu kaugus metsast ja hoonetest sõltub eelkõige selle suurusest.

Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkkekoht peab paiknema vähemalt 10 meetri kaugusel hoonetest ja metsast. Ühe- kuni kolmemeetrise läbimõõduga lõke peab aga jääma vähemalt 20 meetri kaugusele. Üle kolmemeetrise läbimõõduga tuleaseme puhul peab lõkke tegemise kooskõlastama juba asukohajärgse päästekeskusega.

Lõke tuleb teha mittepõlevale pinnasele. Lõkkease ja selle ümbrus peavad olema puhastatud kergesti süttivatest materjalidest.

Käeulatusse tuleb varuda esmased tulekustutusvahendid, näiteks tulekustuti või ämber veega.  Mitte mingil juhul ei tohi põlevat lõket jätta järelevalveta. Lõkkeriismed tuleb uuesti süttimise vältimiseks hoolikalt kustutada.

Ka grillimisel peab meeles pidama, et grilliseade tuleb paigutada tasasele mittesüttivale pinnasele, mis jääb hoonest vähemalt viie meetri kaugusele. Pärast grillimist tuleb põlemisjäägid hoolikalt kustutada. Rõdul grillida ei tohi.

Ida päästekeskus soovitab inimestel jälgida, et ka teised prahti põletades ja grillihooajaga algust tehes tuleohutusnõudeid täidaks ega seaks ohtu inimeste elu ja vara. Infot täpsemate tuletegemise nõuete ja kohalike omavalitsuste heakorraeeskirjade kohta saab päästeala telefonilt 1524.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles