Rakvere maleklubi võttis kokku oma sajandi

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere maleklubi praegune eestvedaja on edukas maletaja  ja mõttemängude meister Eino Vaher.
Rakvere maleklubi praegune eestvedaja on edukas maletaja ja mõttemängude meister Eino Vaher. Foto: Aarne Mäe

Läinud pühapäeval peeti Rakveres kohaliku maleklubi sajandat aastapäeva, teiste seas oli kohal Leo Poltan, kes tõstis Paul Keresega nuppe juba enne suurt sõda.



Rakvere maleklubist vaid 20 aastat noorem Leo Poltan meenutas, kuidas 1930. aastatel rahvamajas turniire peeti. “Tagatoas mängisid tippmehed turniirikelladega, eestoas olid aga need maletajad, kes tahtsid kunagi tagatuppa jõuda,” rääkis Poltan, kes 1938. aastal oli poisikesena osalenud Paul Kerese antud simultaanil. Seal oli 58 osavõtjat ning simultaan kestis kella kaheni öösel. Vahepeal aeti maletajad välja, et tube tuulutada.

Veel meenutas Poltan tõika, kuidas Rakverest mindi viiekümne mehega Tartusse suurkohtumisele, sõiduks kasutati rongi.

Kuigi vahepeal kolis Poltan Narva, esindas ta Rakvere maleklubi veel 1940. aastal.

Pühapäeval Art Cafésse tulnud kunagised aktiivsed maleklubi naisliikmed meenutasid, et omal ajal oli palju naisteturniire, mis viimastel aastatel õige harvaks jäänud.

Maleklubi liige Ando Leps võttis kokku maleklubi ajaloo, kasutades selleks klubi kunagise suure eestvedaja Voldemar Matsoni päevikut, mille ta seejärel muuseumile kinkis.

Omapoolse õnnitluse saatis ka Nikolai Kristoffel.

Ta kirjutas: “Õnnitlen kõiki Rakvere endisi ja praegusi malesõpru meie armsa kodulinna maleklubi 100. aastapäeval! Tahaksin hea sõnaga meenutada endast vanemaid malekolleege eesotsas malejuht Voldemar Matsoniga, samuti Karl Kaalepit, Alfred Intsaart, Heino Seppa ja omaealisi: pinginaaber Aleksander Einpauli ja August Noodlat, vendasid Pariise ning Julius Korkmanni.”

Rakvere maleklubi esimees Eino Vaher nentis, et praegu asub Rakvere maleklubi seal, kus saja aasta eest alustati: entusiaste on vähe ja noorte pealekasv kesine, sest pole, kes nendega tegeleb.

Näiteks Rakvere maleklubi juubelipäevale ei saanudki tulla tunnustatud malepedagoog Jakob Kiik, kes oli tervisega kimpus, kuid ta saatis oma sõnumi telefoni teel.

Eino Vaher on siiski lootusrikas, nõnda oli ta vaimustatud malelegendi Garri Kasparovi ideest viia koolides sisse maleõpe.

Esmaspäeval allkirjastasidki Eesti Maleliidu president Andrei Korobeinik ja malehariduse arendamisega tegeleva rahvusvahelise fondi Kasparov Chess Foundation president Garri Kasparov Tallinnas programmi “Male koolidesse” raamlepingu ning veel tänavu sügisel on kavas alustada maleõpet pilootprojektina vähemalt tosinas Eesti koolis.

Andrei Korobeiniku sõnul on male viimine koolidesse üks maleliidu olulisemaid eesmärke. “Male populaarsus ei saa kasvada, kui puudub võimalus seda mängu õppida ja harrastada juba väikese lapsena,” selgitas alaliidu president, kelle sõnul on kaugem eesmärk maleõppe lisandumine kooliprogrammi ametliku valikainena.

Garri Kasparovi sõnul õpetab male noortele nii keskendumisvõimet kui loogilist mõtlemist.

Loomulikult võeti Rakvere maleklubi juubeliüritusel välja ka malenupud ning peeti kiirelt spontaanne turniir. Esikoha sai Eesti mullune meister Pavel Vorobjov, kes oli tulnud sõpradele külla koos Tartu maleklubiga. Teist kohta jagas võõrustaja Eino Vaher, samuti ühe Tartu maleklubi liikmega. Parimaks naismaletajaks tuli endine rakverlane Karmen Viikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles