Nädala kaja: Tarkade otsuste kevad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Samolberg.
Eva Samolberg. Foto: Meelis Meilbaum

Tõeline suvesoe on kohale jõudnud – lämbe troopiline kliima, pilvevines taevas ning ähvardavad äikesepilved.



Rõõmustav, sest lehekuu oma keskpaigas ongi juba nii kaugel, et saaks jahedusekanged ihuliikmed pikalt välja sirutada ning elust lihtsalt rõõmu tunda.

Suveootuses lõõritavad linnud, kuid inimesedki võtavad pisut teise ilme – hallid kujukesed viskavad ülle ehk värvilisemad kuued ning naeratustki näeb üha sagedamini huulil.

Koolilapsed ootavad vaheaega ning, tõdegem, mis õppetöö see maikuus enam nii väga käibki. Vähemalt need, kes varem seanahka vedanud pole, võivad küll mais juba pisut kergemalt hingata.

Need, kel koolitee aga lõpusirgel, peavad nüüdseks oma edasistes plaanides enam-vähem kindlad olema ja läbimõeldult tegutsema. Uneleda ega lapsepõlve venitada enam ei saa, muidu võib rongist maha jääda.

Puhkuseplaane pidades vaadatakse agaramalt ringi, mida üürikesel Eesti suvel meelelahutuslikku pakkuda on. Rakverlased, muidugi ka kõik teised, võivad rõõmustada, et kuigi teatrid sisehooajaga selleks korraks lõpetavad, ei uinu lavakunst mitte suveunne.

Vastupidi – suvel saab hoopis teistlaadset draamaimet kaeda. Suurepärase võimaluse selleks pakub lähenev Baltoscandal.

Enne aga tervitab teatrihuvilisi Tallinna Treff Festival ning rõõmustada võib selle üle, et varasügisese teatrifestivali Draama 2012 põhiprogrammi valiti ka Rakvere teatri lavastus “Lilled Algernonile”.

Teatrid puhkavad ju kõigest suvel, kuid märksa pikemale hingusele saadab siseministeeriumi sulgemisotsus üheksa päästekomandot, nende seas Võsu komando.

Kutseliste päästjate lahkumine jätab esiti tunde kohalike elanike turvalisuse vähenemisest, kuid pikas plaanis on sellele otsusele, targale või mitte, veel vara hinnangut anda.

Nagu ei saa veel lõplikult hinnata – ei taevani kiita ega mutta trampida – uut ja moodsat veebilahendust Google Maps, kust eestlased nüüd justkui linnutiivul oma kodu- ja võõrast kanti siit ja sealt küljest uurida saavad. Privaatsuse surm või hoopis samm parema elu suunas?

Tark langetab oma otsused ikka üheksa korda mõõtes ja üks kord lõigates.

Koos kevadega lõppevad mitmed talvised ponnistused, mis vajavad head läbimõtlemist, et ka mõne aja möödudes samaväärsetena tunduda.

Võimalikke valesid otsuseid saab aga parandada olukorra edenemisele ise kaasa aidates, seda siis kas vabatahtliku tegevuse või mõne muu ettevõtmise kaudu. Targad otsused aitavad edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles