Juhtkiri: Kevadtorm seljatas rutiini

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadtorm: skaudirühmaga Küti, Aravuse ja Anguse lahingutes
Kevadtorm: skaudirühmaga Küti, Aravuse ja Anguse lahingutes Foto: Aarne Mäe

Sel aastal taas Lääne-Virumaad puudutanud suurõppusega Kevadtorm oli haaratud umbes 4000 inimest, neist suur osa reservväelased, kes kisti oma igapäevaste tegevuste, töö ja pere juurest kaheks nädalaks eemale kevadistesse Virumaa metsadesse.

Selle kohta on kindlasti erinevaid arvamusi, enamasti arvatakse, et eks see nn kordusõppus ikka üks ajaraiskamine on. Eriti patsifistid ehk rahuaatelised ei leia higise ja tolmusena metsas konutamisel mõtet, kuigi riik maksab selle eest ka raha.

Paljudel olid kondid kontoris istumisest kanged ning nii mõnigi mehepoeg püüdis arstikabinettides teha kõik selleks, et sõjavägi teda ometi ei tülitaks. Samal ajal oli üsna palju neid, kes nautisid igapäevasest rutiinist ­eemalolekut.

Näiteks üks vallajuht ja ärimees ütles, et lausa lust on olla korraks argiaskeldustest ­eemal, see õppus on nagu puhastustuli, mis ajusid värskendab.

Kuid ettevõtjaid, ametnikke ja kunstnikke oli seal veel küll ja küll. Näiteks oli küllaltki huvitav näha ühel demopäeval piibuga sõdurit, küllap ta oli eraelus mingi kunstnik või kirjanik.

Teavitusosakonnaski võis näha tuntud kirjamehi ja fotograafe, kelle abiga said Virumaa Teataja lugejad sellest traditsioonilisest suurõppusest ülevaate.

Muidugi tuleb nii suure ettevõtmise puhul kokku puutuda pahupoolega, näiteks juhtus Ida-Virumaal autoavarii, kus kaitseväelane sai ka vigastada, kuid üldiselt läks ju kõik hästi. Isegi karuga kokkupuutumine Väike-Maarja mail oli pigem meeldiv vahepala.

Kevadtorm andis põhjuse taas Lääne-Virumaale tulla president Ilvesele, kes viimati käis siin alles äsja metsapealinna ürituste raames.

Ilves visiteeris Vinnis koos vastse kaitseministri Urmas Reinsaluga tagalapataljoni ning oli rahul, et meie kaitsevõime püsib kindlalt.

Teda häiris natuke vaid ajakirjanike huvi tema isiku vastu. “Kas ma tulin siia Kevadtormi vaatama või intervjuusid andma?” küsis riigipea Vinni soomukite ees kahe intervjuu vahel. Kaitsevärvides telkide taga oma peenraid rohinud naabritel oli aga lõbu laialt – vähemalt on siin natuke jälle elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles