Simuna kalmistu ilme muutus tundmatuseni

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hauaplatse korrastamas käinud inimesed kinnitasid, et surnuaed on muutunud  kevadega palju ilusamaks.
Hauaplatse korrastamas käinud inimesed kinnitasid, et surnuaed on muutunud kevadega palju ilusamaks. Foto: Meelis Meilbaum

Simuna surnuaed puhastati kevadel tihedast võsast, samuti likvideeriti mullused tormikahjud. Uue näo saab ka aleviku bussipeatus.

“Kalmistu Kurtna-poolne osa on puhastatud võsast, rahupaik, mis juba metsistus, on saanud täiesti teise ilme,” kirjutas üks inimene Virumaa Teatajale. Ta oli kindel, et selline väga positiivne ettevõtmine puudutab paljusid inimesi.

Ka eelmisel kolmapäeval Simuna kalmistul liikunud inimesed kinnitasid, et kevadega on väga palju muutunud.

Väike-Maarja valla keskkonnanõunik Leie Nõmmiste rääkis, et võsa on maha võetud viimase kuu jooksul. Selleks eraldas raha ning andis tehnika vald, trimmerdamistöö tegi kohalik inimene.

Kui päris täpne olla, siis on võsast puhtaks saanud kalmistu keskmine osa.

“Kogu surnuaiast umbes veerandil on veel vaja võsast vabaneda, need tööd jäävad sügisesse,” ütles keskkonnanõunik.

Sügisel murdis torm Simuna kalmistul hulga puid ning praeguseks on tormimurd tervenisti likvideeritud. Teed saadi puhtaks juba sügisel, aga et lumi tuli peale, jäi tüvede ja okste väljavedu kevadesse.

Kalmistu keskosa on kõige vanem, seal asub palju hooldamata hauaplatse ning see oli ka kõige kehvemas olukorras. Nõmmiste selgitas, et nüüd saab ka selle kalmistu osa kasutusele võtta ja sinna uusi hauaplatse välja anda. “50 aasta jooksul ei tohi pealematmist teha, kuid need matmiskohad on juba palju vanemad,” sõnas keskkonnanõunik.

Simuna kalmistumeister Helvi Vahter ütles, et kevadised trimmerdamistööd on praeguseks lõppenud, kuid riisumine veel käib. Väike-Maarja vallal on leping töötukassaga ning neli naist on leidnud kalmistul rakendust.  Vahteri sõnul on vajalik pidev hooldamine, et takistada võsastumist.

Kalmistu keskosa puhastati viimati võsast umbes kümmekond aastat tagasi, kuid see kasvab juba mõne aastaga uuesti.

“Siin oli ikka paras džungel, võsa tungis läbi hooldamata ristiridade,” kirjeldas kalmistumeister.

Vald eraldas tänavu kalmistu korrastamiseks 3000 eurot lisaraha. Tööd on kooskõlastatud muinsuskaitseametiga.

Uue ilme saab ka Simuna bussijaam, sealsete tööde organiseerija on Simuna Vabatahtliku Tuletõrje Selts, rahaliselt toetab vald.

Vabatahtlike pritsimeeste eestvedaja, Simuna osavalla vanem Mart Pruul ütles, et  bussijaama hoone oli aastatega väga koledaks muutunud ning juba mõnda aega plaaniti selle kordategemist.

Üle-eestilisel talgupäeval pandi bussipaviljonile uus katusekate ja puitlaudis. Bussipeatuse puidust osa, samuti torud ja pink värviti. Töid tuleb aga jätkata, sest põrand vajab uue betoonikihiga katmist. “Peame mõtlema, mis teha seintega, kas need puhastada või üle värvida,” rääkis Mart Pruul.

Talgud toimusid Simunas kahel päeval ning olid osalejaterohked – kokku tegi tööd sada inimest. Korrastati Simuna kooli, rahvamaja ja päästekomando ümbrus ning kirikuaed.

Simuna talgulisi ootas väga meeldiv üllatus – Rakvere teater kinkis 60 kutset kahele etendusele “Kui Harry kohtas Sallyt”, mis on tänaseks ka juba nähtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles