Vaeküla kool lahkubki Vaekülast

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Aasmets leiab, et Näpi kontorihoones on Vaeküla vana mõisamaja ja viinavabrikuga võrreldes tunduvalt paremad töö- ja õppimistingimused.
Kersti Aasmets leiab, et Näpi kontorihoones on Vaeküla vana mõisamaja ja viinavabrikuga võrreldes tunduvalt paremad töö- ja õppimistingimused. Foto: Meelis Meilbaum

Seni mööda maakonda mitme üüritud pinna vahel pendeldanud koolipere kolib sügisest Näpile OÜ KEK Invest hoonetesse, algklassid jätkavad Vinni-Pajusti gümnaasiumis.

Vaeküla koolikompleksi hoonestu saatus sõltub aeglastest kohtuveskitest.

“Ühelgi aastal ei ole minuni jõudnud nii vähe koolituleku avaldusi kui tänavu,” ütles Vaeküla kooli direktriss Kersti Aasmets.

“Lapsevanematel ei ole kindlust kooli tuleviku suhtes,” põhjendas ta vähest huvi. Nii esimesse kui teise klassi astumise avaldusi on esitatud vaid üks ehk I klassi uuest õppeaastast Vaeküla koolis ei avata.

“Need kooliteed alustavad õpilased, kelle elukohajärgsetes koolides valmisolek eriõpet vajavate õpilaste kaasamiseks veel puudub, võtame vastu ja liidame 2. klassiga, kus on praegu 6 õpilast,” täpsustas ta.

Haridusministeerium ei plaani lähiaastatel Vaeküla kooli sulgeda, kuid Aasmets rõhutas, et ministeeriumi kontseptsiooni kohaselt tegeleb riik vaid nende õpiraskustega õpilastega, kes vajavad lisaks õppekavade lihtsustamisele ka puudest tingitult täiendavaid eritingimusi ja rehabilitatsiooni.

“Ainult lihtsustatud õpet vajavate õpilaste õpetamine jääb kohalikule omavalitsusele.”

Suurim muutus Vaeküla koolipere jaoks uuest õppeaastast on aga Vaeküla mõisahoonest väljakolimine Näpil asuvatesse KEK-Investile kuuluvatesse hoonetesse.

Kontorihoone esimesele korrusele tulevad klassiruumid ja endine katlamaja on sobiv tööõpetusklassidele. “Kontorihoone keldrikorrusele lubas omanik ehitada köögi ja söögisaali.

Samas hoones on ka korralik võimla. 1.-5. klassi õpilased jätkavad õpinguid Vinni-Pajusti gümnaasiumis ja õpilaskodu saab edasi kasutada Vinni hostelit,” rääkis Aasmets.

Direktor lisas, et toimetulekuklassi õpilased ja nende vanemad on tutvunud Porkuni kooliga ja need lapsed jätkavad sügisest oma õpinguid seal.

Esialgu on haridus- ja teadusministeerium valmis volitama Aasmetsa KEK Investiga rendilepingut sõlmima kaheks aastaks, suuline kokkulepe on direktori sõnul aga viieks aastaks.

 Ideaalis näekski ta kogu kooli ühe katuse all Näpil.

Kahjuks tuleb seoses muudatustega kooli elus koondada ka personalist 9 inimest, kellest enamik on Vaeküla kohalikud inimesed.

Svetlana Johanson, Vaeküla elanik ja ühtlasi kooliõpetaja, ütles, et kohalike jaoks on koolihoonetega toimunu väga masendav.

“Nüüd on puud lehes ja varemed ei paista vähemalt otse aknast tuppa, aga inimesed on väga õnnetud. Tean mitut peret, kes on otsustanud Vaekülast ära kolida, sest ei näe siin enam perspektiivi,” rääkis ta.

Kuna nn õpetajate majad olid ühenduses kooli vee- ja kanalisatsioonisüsteemiga, tekkis kohalikel mure kooli kadudes ka selle pärast. Sel nädalal Sõmeru vallajuhtidega kohtunud Riigi Kinnisvara ASi esindajad aga lubasid ühendust võtta praegu Vaekülas opereeriva Kunda Veega ning korraldada kortermajade vee- ja kanalisatsioonitorustikku puutuva.

Vaeküla koolihoone omanik Riigi Kinnisvara AS ei suutnud Vaeküla koolimaja renoveerida 2010. aasta sügiseks, tööd seiskusid lõplikult 2011. aastal ning tänavu 1. mail lõpetas haridus- ja teadusministeerium RKASiga riikliku tellimuse Vaeküla koolihoone suhtes.

RKASi juhatuse esimees Jaak Saarniit nentis, et kuna ehitajaks olnud Facioga on käimas kohtuprotsess, ei ole võimalik ka hoonet müüa, küll saaks korraldada eelkvalifitseeritud müügi, et näha,
kas üldse on potentsiaalset investorit.

Sõmeru vallavanem Peep Vassijev kinnitas, et mingil juhul ei anna vald kompleksi jaoks lammutusluba. “Pigem võiks hoone müüa sümboolse 1 euroga ja investor saaks teha sellest näiteks pansionaadi,” ütles Vassiljev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles