EMHI: jahedas juunis pole midagi erakordset

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene turistid Tallinnas
Vene turistid Tallinnas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna kell 13 oli Eestis kõige enam sooja Viljandis ja Laadil, kus mõõdeti 15,1 soojakraadi. Suuremas osas Eestis oli aga 12-13 kraadi sooja, kuid midagi erakordset jahedas ilmas pole.

Külli Loodla Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmavaatluste osakonnast nentis, et inimesed mäletavad tavaliselt eelmise aasta ilma.

«Eks neid jahedaid aastaid on ikka olnud, midagi erilist selles küll pole,» nentis Loodla. «Pigem kipub nii olema, et mäletatakse viimast aastat ja öeldakse, et nüüd on midagi hullu lahti.  Paraku see päris nii pole.»

Eelmisel aastal täpselt päeval ja kellajal oli Valgas 22, Tahevas 21,4 Tõrves 21,3 ja Korelas 21,1 kraadi ning mujal Eestis vähemalt 20 kraadi sooja. Vaid saartel oli mõned kraadid jahedam.

Jahedam oli 2010. aastal, kui 4. juunil kell 13 mõõdeti Valgas 19, kuid mujal Eestis 14-17 kraadi sooja.

17-18 kraadi oli sooja ka 2009. aasta 4. juunil ja siis oli kõige soojem taas Korelas, kus mõõdeti 19,8 kraadi sooja.

Jaheduse põhjusi ei saa Loodla väitel selgelt esile tuua, sest õhumassid liiguvad nii ettearvamatult, et ühel aastal on soojem ja teisel külmem. Nii ei saa ka oletada, et millal võiks Eestis kindlasti olla 20 soojakraadi.

«Juuni-juuli on olnud soojad, kuid ka august on olnud soe. Nii täpselt välja tuua, et millal peab olema soe, on küll raske öelda. Juuli on tavaliselt selline, kus oodatakse hästi sooja,» selgitas Loodla. «Kuid võib olla ka nii, et juuni alguses soe ja siis jahedam suvi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles