Suvepealinna vallutab kahepäevane grillipidu

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vallikääru aasa vallutab kahepäevane grillipidu.
Pärnu Vallikääru aasa vallutab kahepäevane grillipidu. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Reedel ja laupäeval toimub Pärnu Vallikääru aasal Eesti suurim hea toidu festival “Grillfest”, mis toob kokku ligi 1500 grillimeistrit, artisti ja rammumeest.

“Grillfesti” korraldaja Auris Rätsepa kinnitusel ei ole hea toidu festivali näol tegu kõigest suure rahvaliku grillipeoga, vaid mitmekülgse ja sisuka toidufestivaliga, kus toidukauba ja teenuste pakkujad kohtuvad suure hulga rõõmsate toidusõpradega.

“Esimest korda “Grillfesti” ajaloos õnnestub festivaliala rajada ja sisustada selliselt, nagu korraldajate arvates üks suur uhke toidupidu olema peab,” tõdes Rätsep.

Nii koosneb 27 386 ruutmeetri suurune festivaliterritoorium teemaaladest. Festivali südameks on suurtest ja väiksematest teemarestoranidest koosnev Restoranide allee, kuhu korraldajad on hoolikalt restoranide pidajad valinud selleks, et pakkuda põnevaid ja häid toiduelamusi igale maitsele.

Hea toidu laadal osaleb kuni sada toidupakkujat ja mõlemal festivalipäeval toimuvad toiduvalmistamise võistlused ja toiduteemalised rahvakoolitused. Et tegu on koguperefestivaliga, rajatakse laste rõõmuks suur põnni mängumaa, Vallikraavis korraldatakse kalapüügivõistlus ja Vallikääru kontserdiplatsil valitakse rammumeest. E-Piima juustulaval, Näpsi laadalaval ja Saku maailmamaitsete restoranis esinevad head artistid igale maitsele.

“Grillfesti” ajal peetakse esimest korda kokkade võistlus “Superchef”. Võistlusel lähevad vastamisi kaks kokka oma võistkonnaga. Võistlusel tuleb rohumaa lihaveisest valmistada road.

Tartu restoranide Meat Market ja Truffe peakokk Joel Ostrat ja Pärnu restorani Strand peakokk Lauri Erm peavad kahel päeval pakkuma kolmest roast koosnevat menüüd. Menüü sisaldab eelrooga, pearooga ja magustoitu. Kokad valmistavad rohumaa lihaveise eri tükkidest kaks pearooga, eelroog ja magustoit võivad olla samad.

Dimitri Demjanov Eesti kulinaaria instituudist märkis, et reaalne majandus nõuab uusi rõhuasetusi ka köögis ja nii on “Superchefi” formaadi mõte “tee valmis ja müü maha”.

“Tiitli saab kokk, kes peale toiduvalmistamise oskuste on hea müügi- ja majandusmees, oskab kalkuleerida parima müügihinna ja panema ostjaid enda poolt hääletama otseses mõttes nende suu läbi,” selgitas Demjanov. “Võidab see, kes rohkem müüb.”

Kokkade tööd hindab žürii, mille moodustavad Laulasmaa spaa restorani peakokk Angelica Udeküll, Soome saatkonna peakokk Ants Uustalu, Olde Hansa restorani peakokk Emmanuel Wille ja MTÜ Liivimaa Lihaveise juhatuse liige Airi Külvet. Oma arvamuse on lubanud anda ka Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja taastusravikeskuse Estonia juhataja Cardo Remmel.

Reedel toimub Pärnu Vallikäärus rammumeeste “Strongman grand prix” Eesti avaetapp.

Ürituse pressiesindaja Argo Tauri teatel proovis enamik osalevatest Eesti jõumeestest rammu 29. mail Tallinna vanalinnas kummikantimise demonstratsioonesinemisel ja nüüd kogunevad mehed Pärnusse.

Peale Eesti rammumeeste Marek Tobi, Rauno Heinla, Markus Männiku, Mario Silla, Magnus Kõuri, Mark Remliku, Marko Traksi ja Meelis Pei osalevad grand prix' avaetapil kaks Läti rammumeest, Mareks Leitis ja Dainis Zageris.

Kümme rammumeest võistlevad viiel alal: kükis raamiga, 145kilogrammiste kohvrite kandmises, vikingpressis (korduste peale), Atlase kivide tõstmises (100 kuni 215 kg) ja karussellis.

Võistlus algab 8. juunil kell 14. Rammumehed kutsuvad kõiki huvilisi jõukatsumist pealt vaatama ja kaasa elama.

Rammumeeste profisarja võistlused toimuvad suve jooksul peale Pärnu veel 16. juunil Vastseliinas ja 21. juulil Tallinnas.

Kaks päeva vältavale “Grillfestile” on oodatud igaüks ja sissepääs on kõigile tasuta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles