Tööotsija pistab praegu rinda mitmekümne konkurendiga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa valla töötud.
Tapa valla töötud. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Firmad, kellel on mõni vaba töökoht, võivad valiku teha kuni saja kandidaadi hulgast. Ometi leidub selliseidki ameteid, mille pidajaid kogu aeg otsitakse.

 
Hiljuti otsis turvafirma G4S Eesti Energiale näidulugejaid. Kuulutuses pakuti osalist tööaega ja nõutav oli isikliku sõiduki olemasolu. Kui palju kogunes huvilisi? Kontaktisik Rein Kuusemäe täpset arvu ei mäletanud, kuid arvas, et umbes sada võis helistajaid olla küll.

"Otsus oli lihtne, valisin esimeste hulgast nelikümmend inimest, kellega kontakti võtsin. Eesti Energia infopäeval oli osalejaid paarkümmend ja viisteist neist sai töö," kirjeldas ta töölevõtmise korda.

Mingit erilist ettevalmistust voolumõõtja näitude lugemine Kuusemäe meelest ei nõua. "Muidugi oleksin tahtnud kõigile soovijaile tööd pakkuda," tunnistas ta ja andis lootust, et edaspidi võib töötajaid veel vaja minna.

Nõutud amet
Lüpsjaamet on selline, mida pidevalt pakutakse. Viru-Nigula valla Kalevi talu omanik Eike Pagar sai kuulutusele vastuseks kümmekond telefonikõnet. Õnneks läks nii, et polnudki uut lüpsjat vaja palgata, sest vana jäi tööle. "Väike hirm on võõraste ees ka, väga lihtne on loomad ära rikkuda," ütles farmiomanik.

Vao Agro AS on otsinud karjakut ja farmitöölist. Farmijuhataja sõnul osutus eriti popiks karjaku koht. "Viiskümmend-kuuskümmend inimest helistas küll," nentis ta. Telefon helises isegi hilisõhtul. "Mul on inimestest siiralt kahju," lausus juhataja valitseva tööpuuduse kohta.

Farmitööliselt eeldati lüpsmise oskust ja see seadis kandideerijale rangemad tingimused. Soovijaid olnud seinast seina ja mõnelgi neist väga ränk rahamure. Tööotsijate suurest hulgast hoolimata ei osutunud esimene valik õigeks, sest väga viisakas noorem meesterahvas kadus pärast paari tööpäeva ette teatamata. See-eest teise valituga on farmijuhataja väga rahul.

Kvaliteedikontrolli otsinud puiduettevõte Flexa aga ei leidnudki sobivat töötajat paarikümne pakkuja hulgast, vaid teiste kanalite kaudu.

Laekveres tegutsev Boxer Puidu Ekspordi AS on tööpakkumiskuulutuse avaldanud lehes mitu korda. Ja ikka on vajatud rohkem kui ühte töötajat. Milles põhjus? "Laiendame tootmist," selgitas tootmisjuht Taavi Sepp. Sel korral tuli kümne töötaja kohale 120 avaldust. "Valik on varasemaga võrreldes väga suur," tõdes Sepp. "Hea, kui inimesed on kokku puutunud puidutööga," nimetas ta ühe eelise, mis võiks kandideerijal olla.

Töö Tallinnas
Juunikuus töötuks jäänud Haljala elanik Katrin Puusepp proovis lähikonnas rakendust leida, kuid edutult. Varem tankla operaatorina töötanud naisel ei võimaldanud muutunud töökorraldus ja -graafik enam vana ametit edasi pidada. Haljalast ei olnud võimalik ametisse käia ka näiteks Põhjakeskusse, kuhu oleks koha saanud. "Autot mul ju pole," ütles ta.
Naine saatis CVsid netiportaalide kaudu vähemalt kolmekümnesse ettevõttesse, enamasti klienditeenindaja kohale. Vastuseid ei tulnud.

Nüüd töötab Katrin Puusepp hoopis Tallinnas Säästumarketis ja elab tütre juures. "Toidukaupluses on kogu aeg tegemist ja sedasi läheb aeg kiiremini," on ta ametiga rahul. Kuigi Tallinna-töö talle igati sobib, meeldiks talle siiski rohkem elada Haljalas oma kodus, ja nii pole ta koha otsimisest kodukandis päriselt loobunud.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles