Ratastoolimehed põrutavad Ukrainasse

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaire Kuusing (vasakult), Tarmo Loose, Martin Provernikov ja Helmi Urbalu lubasid Eesti lippu rahvusvahelisel festivalil kõrgel hoida.
Kaire Kuusing (vasakult), Tarmo Loose, Martin Provernikov ja Helmi Urbalu lubasid Eesti lippu rahvusvahelisel festivalil kõrgel hoida. Foto: Heili Nõgene

Täna hilisõhtul löövad Rakvere ratastoolimehed Tarmo Loose ja Martin Provernikov autole hääled sisse, et sõita Ukrainasse Donetski lähistele rahvusvahelisele puuetega inimeste maratonfestivalile.

Rooli istub noorem mees Martin, aga autojuhte on seltskonnas teisigi ning pikka sõitu mehed, kellega lähevad abilistena kaasa Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Koja esimees Helmi Urbalu ja Kaire Kuusing, ei karda.

Küll teeb murelikuks tõik, et Ukrainas ja samuti Poolas, kust kaudu kohale minnakse, on käimas jalgpalli Euroopa meistrivõistlused ning seetõttu võib üle piiride pääsemine vaevaline olla.

“Väga keeruline aeg on sõiduks, aga näiteks Venemaa piiril saavad puuetega inimesed eelisjärjekorras üle, loodetavasti on ka Ukrainas nii,” arutles Tarmo Loose.

Helmi Urbalu ütles, et enne pikka sõitu on päris kõva närv sees. “Juba nädal aega ei saa korralikult magada, täna nägin öösel unes, et auto varastati ära,” rääkis ta eile.

Urbalu sõnul algab Venemaa noorte invaühingu korraldatud üritus küll Moskvast, kuid et Venemaa viisa on päris kallis, jäetakse Moskvasse minemata. “Poisid otsustasid, et sõidame autoga Donetskisse.”

Päris Donetskis siiski festival, mille ametlik nimi on rahvusvaheline ratastooliinvaliidide maraton “Koostöö”, ei toimu, sest linn on üks jalgpalli EM-finaalturniiri korraldajaid. Sestap peetakse üritus Donetskist 120 km kaugusel asuvas Tartust veidi suuremas Slovjanskis.

“Programm on väga tihe, iga päev on erinevad tegevused – sport, kultuur, ligipääsetavuse testid kultuuri- ja spordirajatistele,” kirjeldas Helmi Urbalu. Tarmo Loose lubas, et esialgsete plaanide kohaselt peaksid nad tagasi jõudma 5. juulil.

Kultuuriprogrammi raames tuleb teistele ka oma kodumaad tutvustada. “Kaera-jaani tantsime ära,” lubas Helmi Urbalu.

Üritusest võtab osa 40 ratastooliinimest Venemaalt, Ukrainast, Valgevenest, Moldovast ja Eestist. Rakvere meestele langes osaks au esindada Ukrainas Eestit tänu maavalitsuse suhetele Venemaaga. “Rõõm on näha, et vaevu pool aastat pärast Eesti ja Vene puuetega inimeste ühingute kokkuviimist on otsustavalt tegutsema asutud ning kindlasti on ees sisukas ja uusi uksi avav rahvusvaheline kohtumine,” kõneles maavanem Einar Vallbaum.

Toetajaid on aga reisiseltskonnal vaja, sest teekond on pikk ja kulutusi omajagu. “Väga tahaks kiita maavalitsust, Rakvere linnavalitsust, aktsiaseltsi Lajos, Lions-klubi, kink24.ee-d ja loomulikult puuetega inimeste koda, ilma nende toeta ei tuleks meie reisist midagi välja,” lausus Helmi Urbalu, kinnitades, et nad katsuvad neljakesi nii Rakveret, maakonda kui kogu Eesti riiki väärikalt esindada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles