Põnev linnus: romantikast lahinguteni

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantikaaed ootab, et taimed suureks kasvaksid ja kõik rohelusega kattuks.
Romantikaaed ootab, et taimed suureks kasvaksid ja kõik rohelusega kattuks. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnuses saab romantikaaias kallimal käest kinni hoides sügavalt silma vaadata ja õrnusi sosistada või hoopis abieluettepaneku teha, pulmapeo korral tuuakse noorpaar piduliste ette kandetoolis.

“Plekki ega plastmassi ei pea linnuses olema,” kinnitas sihtasutuse Virumaa Muuseumid juht Ants Leemets ja märkis, et seetõttu ongi linnuse varustus täienenud hulga puunõudega. Lisaks on soetatud hulk uusi vankreid. “Kuus varianti,” täpsustas Leemets.

Linnuse sepikoda on saanud uue ja vägeva lõõtsa, sest vana kippus lagunema, samuti hangiti uued separiistad ja ka uus varustus hobustele. Puutöökojas
ootab kokkupanemist uus, aga tegelikult hästi vana treipink.

Oluliselt on täienenud linnuse relvastus, sest nüüd on seal koguni kuus pauku tegevat kahurit. “Uus põhikahur on veel nimeta, Ööbiku saadame reservi ja see hakkab pauku tegema vaid eriti pidulikel puhkudel,” lausus Ants Leemets.

Väga menukad on linnuse uued asukad haned, kes võeti majapidamisse tillukeste tibudena, et nad inimestega harjuksid ja tigedaks ei läheks.

Paljudes ruumides on pärast remonti põrandaküte ja ka seinad on värskenduskuuri üle elanud. “Meie eesmärk oli remonti tehes hooaega pikendada,” sõnas Leemets. Uue väljanägemise sai samuti refektoorium ehk suur söögisaal, kus nüüd saab talviselgi ajal pidu pidada.

“Ega me midagi uut ei ehitanud, tegime vana korda ja muretsesime palju asju juurde, et külastajatele rohkem elamusi pakkuda,” kõneles muuseumijuht. Uute asjade hulgas on veel näiteks viis raudrüüd, piinariistad, suured malendid, aga ka valgustid, piigid ja märklauad.

Tähelepanu on pööratud ka linnuse ekspositsioonile, mis on täienenud ja mida on võimalik külastajatele paremini näidata.

Päris palju asju saab korda aga alles ajaga. Linnusesse on istutatud väga palju taimi, mis kasvades peavad katma lokkava rohelusega nii konvendihoone hoovi kui punaste laternate tänava. Ja loomulikult uhiuue romantikaaia, millest peaks kujunema Rakvere üks kaunemaid nurgakesi.

Ants Leemets tundis heameelt, et kuigi põhiosa töid ja ostusid tehti riigihangete kaudu, valmistas mööbli kohalik firma ER Frees ja palju varustust hankis Rakvere mees Priit Verlin.

“Vankrid ja suurtükilafetid tehti Vana-Antslas, raudrüüd ja musketid aga New Dehlis,” rääkis Verlin, kelle sõnul oli musketeid märksa lihtsam leida kui püssilukus kasutatavat ränikivi, mis saadi lõpuks Inglismaalt.

Kandetooli tegid Avinurme puusepad, piinariistade tegemisel sai Verlin aga abi Rõuge sepalt. “Sortiment läheb üha huvitavamaks, arvetel on päris kummaline lugeda selliseid asju nagu kägistuskammits või peapurustaja,” muheles ta.

Sihtasutus Virumaa Muuseumid sai EASi vahendusel linnuse aasta ringi kasutatavaks muutmiseks üle poole miljoni euro toetust, omalt poolt lisati ligi 100 000 eurot.

Tööd linnuses ei ole aga lõppenud, sest juulis avatakse linnuse põhjaküljel kauplus, mille teisele korrusele ehitatakse garderoob linnuserahva rõivaste tarbeks. Praegustesse kaupluseruumidesse tehakse aga naiste tualettruum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles