Läsnal avati jaanitule taustal külakiik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läsnal peetakse igal aastal küla jaanituld. Traditsiooniliselt astub enne pidu üles kohalik rahvamaja näitetrupp, tänavu jutustati Arbavere, Läsna ja Loobu külalugusid.

Selleaastase jaanipäeva tähistamise tegi eriliseks külakiige avamine. Vana kiik läks katki ja kohalikud aktiivsed külamehed otsustasid uue kiige ehitada, idee autoriks Jens Haug ehk Ucitaja, nagu ta ise end nimetas. Projekte toetuste saamiseks ei kirjutatud, vaid kiik tehti lihtsalt isekeskis ära, mille jaoks annetas materjali Andris Laupa.
Värskelt külalugusid jutustanud Läsna rahvamaja noor näitleja Lisete Laisaar tõi kiige avamise kuupäeva – 22. juuni – põhjenduseks retoorilise küsimuse: “Mis külapidu see ilma kiigeta on!?”
Lisete sõnul on mehed valmis isegi uue rahvamaja ehitama, kui selleks vaid vajadust peaks tekkima. “Siin tuleb inimesi pigem tagasi hoida, kui edasi ajada,” kinnitas Haug ning lisas, et rahvamaju võiksid mehed ehitada kas või kaks.
Päevakorras oli pidupäeval kiige avamine ja ehitajate tänamine, kelle hulgas oli lisaks teistele ka Indrek Saar. Ühtlasi anti lilled ja õnnitleti küla noori, kes olid värskelt põhikooli või gümnaasiumi lõpetanud, ning seejärel algas rahvalugude jutustamine.
Õhtu lõpetas pidu koos ansambliga Kalev Kaaslasega Kuu­salust. “Mulle meeldib siin sellepärast, et siin toimub alati midagi,” ütles Lisete.
Esimesed kiikujad olid lapsed, kes kiige suure kambaga vallutasid. “Kiik on justkui laste mängumaa,” kommenteeris Lisete.
Samal päeval avati külakiik ka Kunda rannas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles