Võidutuli jõudis Võsule üle mere

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsmu. Pilt on illustreeriv.
Käsmu. Pilt on illustreeriv. Foto: Meelis Meilbaum

“Kui ei ole just välist survet ja sundust, on eestlased puhkuse hetkel võtnud elu ikka vabamalt, mis seal salata, teinekord isegi ehk liigagi ennastunustavalt või ülehindavalt. Jaanipäev, mis on osa eestlaste kultuurist ja identiteedist, on just sellise vaba ja ennast­unustava mõtteviisi illustratsiooniks,” kõneles Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.



Riigipea süüdatud võidutule jagamist on Lääne-Virumaal tähistatud juba pikka aega. Viimased viis aastat on sündmust ilmestanud ka paraad maakonnas, esimest korda korraldati see Rakkes aastal 2008, mil pärast riigi kaitseväe võidupühaparaadi tuli paraadiüksus kohalikule tule üleandmisele, nõnda toimub see tänini.

Sel aastal tähistati võidupüha vihmast hoolimata Võsul. Koha valis maavanem välja juba mineval aastal. Viimati oli üritus Laekveres, järgneval aastal antakse tuli üle aga Sõmerul. Igal aastal võtab tule vastu erinev vald. Traditsiooniliselt olid kohal Lääne-Viru vallavanemad, maavanem ja erinevad üksused, nagu kaitsevägi, kaitseliit eriorganisatsioonidega, piirivalve, politsei ja päästeamet.
Tuli toodi Pärnust Käsmu ning edasi liikus see päästepaadis üle mere Võsule, kus ta maavanemale pidulikult üle anti. Pärast maavanema kõnet jagati tuld ka Lääne-Viru vallavanematele ning pärast seda võisid kõik kohaletulnud võidutuld kaasa toodud tõrvikute ja küünaldega oma jaanitule tarbeks võtta.

Hommikul kell üheksa aga viis Viru malev koos eriorganisatsioonidega Rakvere ausambale pärja ning kell kümme asetati pärjad Ilumäe kiriku juures asuva Vabadussõja ausamba juurde.

Võidupüha puhul jagati silmapaistvatele Viru maleva liikmetele hea ja kohusetundliku teenistuse eest Kaitseliidu I, II ja III klassi teenemedaleid ja Viru maleva teenetemärke. Viru maleva saabiülem Erik Sild rõhutas, et kõik teenetemärgi saajad olid tunnustuse ära teeninud. Üldisel tänamisel taheti üle anda ka Viru maleva pealiku tänukirjad, kuid vihma tõttu ei saanud seda rivistusel teha ning tänukirjad jagati kätte Vihula vallamaja saalis pärast üritust.

Enne paraadi oli võimalik tutvuda erinevate jõustruktuuride ja nende varustusega. Esindatud oli päästeamet, kes tõi eksponeerimiseks tuletõrjeauto ja päästepaadi. Samuti võis tutvuda politsei tööga, kes oli välja pannud praegu kasutusel olevad kaks patrullmootorratast. Tutvuda sai ka kaitseliidu eriorganisatsioonidega, nagu noored kotkad, kodutütred ja naiskodukaitse. Viru malev oli üles seadnud relvanäituse ja huvilistel oli võimalus automaadist paukpadrunitega proovilaske teha. Välja oli pandud ka soomustatud auto Mamba, kahur, soomustatud džiip ja palju muud. Ühtlasi oli väljas piirivalveameti infolaud.

Paraadi valmistas ette kaitseliit koos Vihula valla ja Viru malevaga. Ettevalmistamiseks kutsuti kokku koosolek kolmel korral, millel osalesid teiste seas jõustruktuuride ning vallavalitsuse esindajad, määrati ülesanded. Rongkäigus astusid üles omavalitsuste lippurid ning paraadiüksus. Rongkäiku juhtis Rakvere kompanii pealik.

Leitnant Sild jäi tüüpilisele Eesti jaanipäevailmale vaatamata üritusega rahule. Kõik plaanitu toimus ning ilm ettevõtmist ära ei rikkunud. “Hea meel on selle üle, et võidutule üleandmist oli vaatama tulnud märkimisväärne kogus inimesi,” ütles Sild. “Me ei ole suhkrust, me ei sula ära. Oleme pidanud palju suurematele raskustele ja kõvematele külmadele vastu – Võnnu lahing tegi meid tugevaks,” arvas Vallbaum.

“Tänan kaitseliitlasi ja eriorganisatsioonide liikmeid, kes vihma trotsides aitasid Võsul seda päeva korraldada,” sõnas Sild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles