Kodutu:“Ma ei taha hooldekodusse!”

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu
Kodutu Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere Turu kaubamaja ja bussijaama läheduses võis viimase kahe nädala jooksul märgata ratastooliga liikuvat viletsas seisus meest, kes raha küll otseselt ei kerjanud, kuid oli selge, et tegemist on kodutuga.


Mitmel korral kutsuti mehele politsei ning läheduses tööl käivad inimesed võtsid ühendust nii linnavalitsuse kui sotsiaaltöötajatega.


Mingit kasu polnud eelmise nädala lõpuks sellest tõusnud. Patustajad pääsevad politsei abil katuse alla, kuid kodutud ja haiged sellist “teenust” ei saa. Praeguseks on mees ajutises varjupaigas Rakvere sotsiaalmaja kriisitoas.
Tiit Illipe (57), kelle kõik sugulased on välismaal, elas Aaspere hooldekodus kaks aastat. 15. juunil kirjutas ta hooldekodust lahkumise avalduse, võttis takso ja sõitis Rakverre. Oma sõnul ta lihtsalt ei sobi sinna.
Nii istus ta kaks nädalat tänaval, toitudes heasüdamlike juhuslike möödujate annetustest.
Oma sõnul pole ta ise kelleltki midagi palunud.


Tiit Illipe peatuspaiga läheduses töötav anonüümseks jääda soovinud naine tunneb mehe pärast muret ja on püüdnud teda varjupaika suunata, kuid tulutult. Ta ei suuda mõista, kuidas inimese aitamine sotsiaaltöötajatel nii kaua aega võtab, sest tema sõnul informeeriti neid juba paar päeva pärast seda, kui Tiitu esimest korda märgati.
“Võib-olla ta ei ole nii leplik, kui nemad tahaksid, ja võib-olla ta ka nõuab pisut rohkem kui mõni teine temasugune, kuid ta on ju inimene. Koju neid kõiki võtta ei saa, see on selge, kuid kusagile katuse alla oleks ta võinud ikka varem viia,” ei mõista naine meie sotsiaalsüsteemi toimimist.


Tiit Illipe sõnul ei olnud võimalik hooldekodus elada ning ta oli püüdnud ära joosta ka varem, kuid sotsiaaltöötajad pidasid ta tee peal kinni. 15. juunil aga kirjutas ta ise avalduse ning lahkus Aasperest, sest seal ei meeldinud talle piirangud. “Kõik on keelatud: mul oli kartulikoorimisnuga – korjati ära, kohviaparaat võeti ära, veekeetja võeti ära. Ainus, mis oli lubatud, oli isiklik telekas,” rääkis ta.
Samas ülistas ta Aaspere hooldekodu ja Rakvere eakate kodu juhatajat. “Tema kuulab ära ja alati on kõik tehtud nii, nagu peab,” kiitis ta.


Enne Aasperet oli Illipe kliendiks Rakvere eakate kodus ja pansionaadis Kuldne Sügis, kust ta samuti mitu korda ära jooksis. Lisaks neile kohtadele on Illipe viibinud Jõhvi hooldekodus taastusravil. Oma sõnul viidi ta Jõhvist üle, kuna kippus teisi taastusravis õpetama. Ometi läheks ta Jõhvi hea meelega tagasi, sest seal ei olevat talle öeldud ühtki halba sõna.
“Kõik toimis seal sellepärast nii hästi, et Jõhvi hooldekodu ülemus teadis, mis on inimeste vajadused, sest oli pidanud ka ise kakskümmend aastat ratastoolis veetma,” ütles Illipe ning lisas, et seal sai pensioniraha õigel ajal kätte ja suhtumine hooldekodu elanikesse oli hea: sai hommikuti kohvi keeta ja präänikuid süüa, raamatuid lugeda ja võis pikalt väljas käia – kas või kella üheksani õhtul.
Illipe ei salanud, et vajas abi, kuid tõdes, et tänu politseile saavad peavarju vaid kurjategijad, aga kuna tema pole pattu teinud, oli ta sunnitud tänavale jääma. Illipe sõnul ei saavat ta ka Rakvere varjupaika minna, kuna seal on trepid, ja hooldekodusse ta minna ei soovi.


Aaspere hooldekodust öeldi, et Tiit Illipel on olnud palju probleeme, näiteks on meest tabanud mitu insulti. Väidetavalt tahtis Illipe omaette korterit soetada ning seetõttu ta ka hooldekodust lahkus.
“Me ei saa teda vägisi kinni hoida,” ütles nii Aaspere hooldekodu kui ka Rakvere eakate kodu omanik Olev Puldre. Illipe olevat käinud mitu korda tänaval suitsu ja alkoholi kerjamas ning nii kolme päeva kaupa.
Hooldekodu teatel ei võtvat Illipe ka abipakkumisi vastu ning hooldajate lähenemisel keeravat pea kõrvale. Puldre sõnul on Illipega raske ja mitte ükski hooldekodu ei soovi teda enda juurde.
“See jutt, nagu ta oleks kasimata või näljas, on vale,” rõhutas Olev Puldre.
Rakvere linnavalitsusest öeldi, et 27. juunil viis Rakvere politsei Illipe Rakvere sotsiaalmaja kriisituppa ja praeguseks on Tiit Illipele uus lahendus välja pakutud. Samuti teatas linnavalitsus, et inimene ei jää abita, kui ta pöördub abisaamiseks linna sotsiaalosakonna poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles