Prokuratuur uurib Liviko väidetavat kartellilepet

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi
Janek Kalvi Foto: Михкель Марипуу

Riigiprokuratuur uurib väidetavat alkoholituru kartellikokkulepet, kus hinnakokkuleppes Livikoga kahtlustatakse Rimi ja Oleg Grossi kauplusekette.


Konkurentsiamet otsis mais läbi Liviko ruumid. Seda tehti mahuka kriminaalasja raames, kus uuritakse infot, nagu oleks kaks suurt Eestis tegutsevat kaupluseketti sõlminud Livikoga neile konkurentsieelise andva hinnakokkuleppe.

Uurimist juhib maadevahetuse protsessiga tuntuks saanud riigiprokurör Laura Feldmanis. Parajasti USAs töölähetuses viibiv Feldmanis jäi Postimehele eile kommentaarideks tabamatuks. Riigiprokuratuuri avalike suhete juhi Katrin Lundi teatel on kriminaalmenetlust alustatud karistusseadustiku paragrahvi 400 alusel, mis käsitleb konkurentsi kahjustavat kokkulepet, otsust või kooskõlastatud tegevust.

«Kahtlustus on esitatud kolmele juriidilisele isikule ja neljale füüsilisele isikule,» ütles Lunt. Postimehe andmeil on kahtlustatavad ettevõtted Liviko, Rimi ja OG Elektra.

Liviko juht Janek Kalvi ei soovinud toimuvat eile Postimehele telefonitsi selgitada. «See asi on järgus, kus meie seisukohast vaadates pole veel mõistlik midagigi kommenteerida,» ütles ta. «Meie teeme oma tööd seni nii hästi, kui oskame. Liiga suuri sõnu ühes või teises suunas ei sobi uurimise praeguses faasis lihtsalt teha.»

Kalvi sõnu analüüsides tuleb esile huvitav nüanss, et ettevõte ei hakanud esitatud kahtlustust avalikkuses täiel määral ümber lükkama.

Umbes veerand tundi pärast Kalviga peetud telefonivestlust sai Postimees ettevõtte pressiesindajalt lakoonilise teate: «AS Liviko võtab aega materjalidega tutvumiseks. Me aitame uurimisele igakülgselt kaasa ja seisame oma hea nime eest.»

Liviko jaoks on tegemist juba teise viimaste aastate jooksul alustatud kartellikokkuleppe kriminaalasjaga. Mõned aastad tagasi alustas riigiprokuratuur ettevõtte suhtes uurimist, kui Liviko juhtkonna liige ütles ühes uurimisorganite poolt pealt kuulatud telefonikõnes salaalkoholiga seotud ettevõtte juhile, et nood lõpetaksid viina alla omahinna müümise.

Livikole esitati siis süüdistus, nagu määranuks nad kokkuleppel konkurentidega enda toodetud või imporditud ning jaekaubanduses müüdava pooleliitrise viina hinna alampiiriks 59,90 krooni.

2010. aasta mais mõistis Harju maakohus kartellileppe osalised ka süüdi. Kohtuotsuse kohaselt pidi Liviko tasuma riigile 1,5 miljonit krooni ja kaaskohtualune OÜ Forgola Group 750 000 krooni. Aasta hiljem mõistis riigikohus mõlemad ettevõtted siiski õigeks.

Nüüd on uurimisorganid Liviko suhtes teisel katsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles