Aiapidaja: vihm ja tuul tõid maasikapõldudele katastroofi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikapõld enne vihma
Maasikapõld enne vihma Foto: Elmo Riig / Sakala

Aiapidajate sõnul räsivad tugevad hoovihmad ja tuul põlde ning peenraid, kõige halvemini on vihm mõjunud kartulisaagile ja maasikatele.

Jõgevamaal tegutseva Marimarta OÜ maasikaistanduse ühe eestvedaja Janika Lindsalu sõnul võib olukorra maasikapõllul kokku võtta lühidalt. «Ma arvan, et ma ei liialda, kui ma ütlen, et see, mis toimub, on katastroof.»

Lindsalu väitel peab enamiku viimase nädala saagist maha kandma. «Täna sai läbi vihma jälle korjatud, aga suur osa läheb raisku.» Pidevast vihmast tingituna on marjad väga vesised, see omakorda lühendab nende säilivusaega.

Marjakasvatus sõltub paljusi ilmaoludest ning tänavu sattus kokku mitu ebameeldivat tegurit. «Marjad valmisid kaks nädalat tavapärasest hiljem, saaki oli alguses kaks korda rohkem, see alandas kiiresti hinda,» kirjeldas Lindsalu.

«Vihm andis marjad ja vihm ka võttis need samad marjad,» ütles Lindsalu, kelle väitel on viimase nädala sajuhood hävitanud peaaegu kogu maasikasaagi. Ainuke lootus on tema sõnul, et vihm lakkab ja ilm muutub soojemaks – see annaks vähemalt hiljem istutatud taimedele võimaluse valmida.

Varasematel aastatel on suured istandused viinud marju ka üle lahe Soome. Tänavu pole see Lindsalu sõnul marjade vesisuse tõttu võimalik. «Viletsat kaupa ei taha viia, rikub suhted ka järgnevateks aastateks.»

Lindsalu ütles, et halbade tingimuste tõttu on tänavu paljude jaoks marjakasvatajate jaoks kasulikum marjad põllule mädanema jätta. Napim saak tõstab suure tõenäosusega ka kodumaise maasika turuhinda.

Eesti Maaviljeluse Instituudi teaduri Luule Tartlani väitel on vihm laastanud ka kartulipõlde.

Rängemini kui pidev tasane sadu on tema sõnul mõjunud lühiajalised väga tugevad vihmahood, mis on toonud kaasa mulla liigniiskuse. «Kartulivaod on suure vee kihi all, see surub mulda ja tekitab juurtele hapnikupuudust.»

Vihm on Tartlani sõnul takistanud taimekaitsetöid, seega on karta kartulimädaniku hoogustumist. «Tänavune saak jääb suure tõenäosusega kehvaks.»

Tartlani väitel on praegune ilm mõjunud halvasti ka teraviljale - tugevad vihmad on vilja muljunud ja tuuled vilja puntrasse keerutanud. Kui taimevars on juba puitunud, siis see tema sõnul enam üles ei tõuse ega taastu.

Praeguses olukorras on teaduri väitel jahe ilm tervaviljale isegi kasuks tulnud. «Jahe ilm on pidurdanud vilja kasvu. Kõrge vilja puhul oleksid kahjud ehk isegi suuremad.»

Sünoptik Helve Meiterni sõnul jätkuvad alanud nädalal sagedased hoovihmad ning ilm püsib jahedapoolne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles