Lavale jõuab Ernest Hemingway esikromaan

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto etendusest "Ja päike tõuseb".
Foto etendusest "Ja päike tõuseb". Foto: Alan Proosa

Jaanika Juhansoni lavastuses esietendub 13. märtsil Rakvere teatri väikeses saalis Ernest Hemingway esikromaani "Ja päike tõuseb" dramatiseering.


Lavastus räägib elupõletamisest ja armastuse otsingutest, mis on samavõrra olulised nii romaanis kirjeldatud 1920ndate Hispaania kui ka tänapäeva Eesti noortele.

Klassikalisele romaanile on lavastaja leidnud tänapäevase hingamise, kasutades kiireid pildivahetusi, täpset rütmi ning eredaid karaktereid.

Visuaalselt efektne lavastus toob siiski esile ajatud teemad: armastuse, üksinduse ja igatsuse.

Eri aegade ja maade noored küsivad, mida eluga peale hakata ja kuidas leida hingesugulasi.

"Minu jaoks on see lugu armastustest, mis oleks võinud olla, aga jäävad sündimata. Samuti tuleb esile põlvkonnakaaslaste teema, kuidas ühel ajal sündinud inimesi puudutavad samad asjad," ütles Jaanika Juhanson.

Lavastusprotsessis selgus, et ka töörühm koosneb põhiliselt sama põlvkonna inimestest, kaasa arvatud tehnikud, kunstnikud ja näitlejad.

Hemingway romaani on tõlkinud Valda Raud ning dramatiseeringu kirjutanud Jaanika Juhanson ja Urmas Lennuk.

Lavastuses teevad kaasa Erni Kask, Silja Miks, Peeter Rästas, Margus Grosnõi, Velvo Väli, Anneli Rahkema ja Helgi Annast.

Lavaruumi on kujundanud Mihkel Ehala, kostüümid kavandanud Liisa Soolepp, liikumise seadnud Einar Lints.

Valguskujundus on Jaanika Juhansonilt, Mihkel Ehalalt ja Roomet Villault.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles