Tapa sõjaväelinnakus möllab segane kurg, kes ründab autosid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marina Loštšina

Toonekured on Tapal Kirde kaitseringkonna vana linnaku territooriumil elanud juba aastaid, sest Nõukogude armeest jäänud telliskivikorsten on väga hea pesa jaoks. Linnud ja inimesed on teineteise kõrval elanud rahus kuni tänavu suveni, kui kured hakkasid autosid ründama.



“Juuni alguses nägin, kuidas toonekurg tantsis linnaku õppehoone klaasseina ees ning toksis nokaga vastu klaasi. Miskipärast järeldasin toona, et lind otsib oma kadunud kaaslast, ja kurest oli väga kahju. Kui aga märkasin oma auto peal kriime ning sain teada, et neid jättis sama kurg, tekkisid mul teised tunded,” rääkis Kirde kaitseringkonna teenistuja ja lisas, et toonekurg tõi pahandusi ka teistele autoomanikele.

Tegelikult ei ole kurg sugugi üksi – tal on olemas nii kaaslane kui ka kaks toredat poega, kes veel ei lenda, kuid lähitulevikus kindlasti õhku tõusevad.

Just selle tõigaga võib linnu käitumist põhjendada. “Ainuke põhjendus on see, et kurg kaitseb oma territooriumi vaenlaste eest, kelleks on reaalselt tema enda peegelpilt,” ütles Eesti Loomakaitse Liidu president Heiki Valner.

Üks kannatanutest, hiljuti liisinguga uue auto ostnud Sirje Käosaar peab kure rünnaku pärast välja käima 200 eurot.

“Auto läheb ülevärvimisele, kindlustusfirma nõuab omavastutuse tasumist, aga praegu ei ole mõtet seda ette võtta, tuleb sügis ära oodata, kui linnud ära lendavad,” rääkis naine, lisades, et kui tavaliselt ootasid kõik Kirde kaitseringkonna ühiselamu elanikud pikisilmi päeva, millal toonekured sinna kevadel tagasi tulevad, siis järgmisel aastal segab seda ootamist tänavune halb kogemus.
“Lindude mälu on ettearvamatu – võib juhtuda, et käitumine on tingitud sellest, et pesas on kaks väikest poega, keda tuleb kaitsta, ning tuleval aastal on linnud taas head naabrid, kuid ei saa välistada, et tegemist on püsiva käitumismudeliga,” ütles ornitoloogiaühingu esindaja.

Nii loomakaitse liidu kui ka Eesti ornitoloogiaühingu esindaja tõdemusel on tegemist ainulaadse olukorraga – väikesed linnud, nagu linavästrik, võivad käituda samamoodi, aga et aastaid inimeste kõrval elaval toonekurel tekib selline destruktiivne käitumine, sellist olukorda pole vähemalt viimase 47 aasta jooksul Eestis olnud. Või kui on, siis inimesed pole sellest ühingutele teatanud.

Mõlema organisatsiooni esindajad kinnitavad, et tegemist ei ole normaalse käitumisega, kuid samas nendivad, et inimestel ei ole midagi teha, tuleb ära kannatada.

“Toonekured on kohatruud linnud, ning kui nad kinni püüda ning teise kohta viia, tulevad nad kindlasti tagasi. Ainuke asi, mida võib soovitada, on oodata sügiseni, mil nad ära lendavad, ning siis proovida viia pesa teisse kohta,” soovitas loomakaitse liidu president Heiki Valner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles