Politsei on sel aastal tabanud enam kui 2500 alaealist suitsetajat

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei leiab, et alaealiste suitsetajate arvu vähendamiseks tuleks piirata tubakatoodete kättesaadavust.
Politsei leiab, et alaealiste suitsetajate arvu vähendamiseks tuleks piirata tubakatoodete kättesaadavust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel aastal enam kui 2500 alaealist suitsetajat tabanud politsei- ja piirivalveamet leiab, et suitsetavate alaealiste arvu aitaks vähendada sigarettide kättesaadavuse piiramine.

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on tubakaseaduse rikkumiselt tabatud alaealiste arv mullusega võrreldes pisut vähenenud. Kui selle aasta algusest kuni 10. augustini tuvastati 2560 suitsetanud ja 1347 tubakatooteid omanud alaealist, siis mullu samal ajal tabati neid vastavalt 2813 ja 1368. Nii tubakatoodete tarvitamise kui omandamise või omamise eest ootab alaealisi maksimaalse 40 euro asemel keskmiselt 15-16 euro suurune trahv.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna juhtivspetsialist Pille Luiga nentis, et alaealiste suitsetamine on mitmetahuline probleem. Kuigi politsei jätkab tubakaseaduse rikkujate karistamist, peavad tema sõnul oma panuse andma ka teised partnerid, et ühiskonnas tekiks alaealiste suitsetamist ühtselt tauniv hoiak.

Suitsetamise vähendamiseks on Luiga sõnul oluline nii salasigarettide vastane võitlus kui ka see, et tubakatoodete kättesaadavus väheneks. Politsei saab tema sõnul välja selgitada kohad, kust alaealised on tubakatooteid ostnud, ning seejärel ettevõtjate suhtes meetmeid rakendada.

Samas on politsei sel aastal kindlaks teinud vaid 20 juhtumit, kui tubakatooteid on alaealistele müüdud. Füüsilisest isikust müüjad on saanud vanusepiirangu rikkumise eest trahvi keskmiselt 32 ja juriidilised isikud 150 eurot, samas kui seaduse järgi võib maksimaalne trahvisumma ulatuda vastavalt kuni 800 ja 2000 euroni.

«Parim oleks, kui kaubandusettevõtetel oleks endal tahe teha kõik võimalik alaealistele seatud piirangu tagamiseks, näiteks koolitada müüjaid, et noortelt ostjatelt küsitaks alati dokumenti,» ütles Luiga.

Müüjatest rohkem on politsei tuvastanud täiskasvanuid, kes on lastele tubakatooteid pakkunud või ostnud. Tänavu on sellise teo eest karistada saanud 128 inimest, kelle keskmine trahvisumma jääb vahemikku 40-45 eurot. Seadus lubab alaealisele tubakatooteid pakkunud või ostnud inimesele määrata kuni 400 euro suuruse trahvi.

Alaealiste suitsetamise vähendamise võimalusi arutab sotsiaalministeeriumis eri ametkondade esindajatest moodustatud töörühm, mille laual on muuhulgas ka ettepanekud piirata tubakatoodete kättesaadavust ja üle vaadata karistused. Riikliku tubakapoliitika kontseptsiooni ehk niinimetatud rohelise raamatu koostamise lõpetab töörühm tänavu septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles