Elektrituru avanemisega suurt hinnašokki ei kaasne

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrimüüjatega on soovitav hakata uusi lepinguid sõlmima juba praegu.
Elektrimüüjatega on soovitav hakata uusi lepinguid sõlmima juba praegu. Foto: Arvet Mägi

Uue aasta esimesest päevast täielikult avanev elektriturg ei too kaasa meeletut hinnatõusu ega tekita tarbijates šokki – selle teadmise võrra said targemaks need inimesed, kes viibisid elektrituru avanemist käsitleval üritusel Rakvere maavalitsuses.

Rakvere maavalitsuses korraldatud elektrituru avanemist tutvustavale infopäevale olid kogunenud kohalike omavalitsuste, ettevõtete ja mittetulundusühingute esindajad, et saada majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning konkurentsiameti esindajatelt teavet elektrituru muutuste aktuaalsetel teemadel.

Kohal olid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna juhataja asetäitja Timo Tatar, ministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda ja konkurentsiameti energeetikaosakonna peaspetsialist Tauri Liiders.

Infopäeva avanud Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum avaldas lootust, et üritusel osalenutel on kergem langetada otsuseid oma asutusele või ettevõttele elektrimüüja valikul ja saada selgust turu avanemisega seotud päevaprobleemides. “Seoses elektrituru täieliku avanemisega on tarbijatel tekkinud kindlasti hulk küsimusi, mis vajavad spetsialistide vastuseid. Ja selleks me siia kogunenud oleme, et kuulda asjatundjatelt, mida elektrituru täielik avanemine kaasa toob ja kuidas sellel puhul kõige otstarbekamalt tegutseda,” rõhutas maavanem.

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja asetäitja Timo Tatar rääkis, et kuigi elektriturg avaneb 1. jaanuaril, hakkavad elektrimüüjad avatud turu lepinguid pakkuma juba sügisest.

“Uus leping peaks elektrimüüjaga olema sõlmitud 10. detsembriks sel aastal, sest müüja vahetus võtab aega kolm nädalat ehk 21 päeva,” rõhutas Timo Tatar. Ta lisas, et tarbijad, kes selleks ajaks pole valikut teinud, saavad uuest aastast elektrit üldteenuse korras. “Üldteenusena müüdava elektri hind ei tarvitse olla kõige soodsam,” nentis esineja. Kõneleja toonitas, et elektriturg ei erine sisuliselt ühestki turust, kus kaupu ostetakse-müüakse ja käivad läbirääkimised hinna üle. Elektri müüjaid on praeguseks viis-kuus.

Timo Tatar selgitas, et turu avanemine puudutab otseselt vaid elektrienergia hinda ehk umbes kolmandikku elektriarvest ning märkimisväärne osa hinnatõusust puudutab nimelt seda. Ta tõi näite, et kui eraklient tarbib kuus elektrit 15 euro eest, siis elektrienergia hind moodustab sellest kolmandiku ehk 5 ­eurot.

“Ülejäänud osa arvest moodustavad tasu võrguteenuse eest, käibemaks, taastuvenergia tasu ja aktsiisid,” nimetas Tatar. Seega toob paarikümneprotsendine elektrienergia hinnatõus elektrit börsil ostes tarbijale kaasa paari euro suuruse elektriarve kasvu.

Timo Tatar selgitas, et turu avanemisel on kliendil valida fikseeritud hinnaga paketi, osaliselt muutuva hinnaga paketi ja muutuva hinnaga ehk börsihinnast sõltuva paketi vahel. “Viimati nimetatud paketi puhul ei ole elektri hind ette teada, sest see sõltub elektribörsil toimuvatest liikumistest. Fikseeritud hinnaga pakette pakutakse koos tähtajalise lepinguga,” tutvustas Tatar.

Samas teadvustati osalejatele, et prognoositav on ka võrguteenuste hinnatõus, sest võrk vajab remonti ja arvestid tuleb välja vahetada.

Infopäeval viibinud Kadrina vallavanem Aivar Lankei kommenteeris, et vallavalitsusele toob elektrituru avanemine kaasa kahtlemata oluliselt lisatööd.

“Kadrina vallas on tuhat korteriomanikku, kellest ilmselt sadakond ei suuda otsustada 10. detsembriks, milline elektrimüüja valida, ja hiljem võivad hakata esitama pretensioone. Nüüd on tärmin ja tegevusjuhised teada ning saame ­vallarahvale selgitada, kuidas kõige otstarbekamalt käituda,” rääkis ­Aivar Lankei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles