Kommentaar: Prototron ­rahastab ­leiutajaid

Robert Kitt
, Swedbanki ettevõtete panganduse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Kitt.
Robert Kitt. Foto: Erakogu

Me ei tea, milline on järgmine toode, mis haarab kohe poole turust. Me ei tea isegi seda, mis hinnaga seda toodet müüma peaks, mis värvi see olema peaks või kuidas seda ette valmistada.

Niisiis jääb üle võtta riske ja toetada neid, kes usuvad oma ideesse piisavalt. Eesti riik on ikka hinnanud ja toetanud vaba ettevõtlust – seda, kui kohtuvad inimene oma ideede ja energiaga ning raha. Pank saab pakkuda rahalist tuge ja nõu ning riik muuta ettevõtlusega alustamise võimalikult lihtsaks. Teame kõik, et tänases Eestis ettevõtet asutada on kerge.

Viimasel ajal on mitmed Eesti idufirmad maailmas silma paistnud. On nii neid, kes välismaiseid rahastajaid leidnud, kui ka välisesinduse avanud tegijaid. Me oleme edukad, sest oskame juba väga varases faasis suurelt mõelda, näha oma ideede rahvusvahelist või suisa globaalset potentsiaali. Nii on sündinud soodsaid valuutaülekandeid pakkuv globaalse minekuga TransferWise või edukalt Ameerikat ja Austraaliat vallutav lihtne kassahaldussüsteem Erply, aga ka paljud teised.

Kahjuks takerduvad huvitavad mõtted sageli selle taha, et paberil tundub idee ilus, kuid leiutajatel ei õnnestu jõuda päris leiutise ehk prototüübini. Kui aga töötavat prototüüpi pole, on keeruline oma ideele kaasamõtlejaid ja, mis seal salata, ka rahastajaid leida. Leiutajatekülaski pälvisid külaelanike kiituse ikka toimivad masinad, mitte jänes Adalberdi porgandeid hakkiv naine-köögikombain.

Seni puudusid Eestis nii riigi kui erasektori prototüüpimise toetused. Riik pakub ettevõtete arendamise sihtasutuse kaudu stardi- ja tootearendustoetust, kuid kahjuks on tegu väga pika ja bürokraatliku protsessiga, mis nõuab panust ka oma rahakotist.

Swedbank, Tehnopol ja Tallinna tehnikaülikool kogesid kõik sama takistust ja ühiselt leiti võimalus, kuidas leiutaja leiutada saaks. Lõime protoüüpide rahastamiseks uue algatuse – Prototroni.

Prototroni rahastust on abi mis tahes praktiliste, nutikate ja lihtsate lahenduste väljamõtlejatele. Tänavu on plaanis aidata teoks teha 4–5 ideed, järgmisel aastal aga juba poole rohkem. Kolme aasta jooksul annab Swed­bank leiutajatele 120 000 eurot, Tehnopol ja TTÜ aga toetavad oma teadmistepagasiga just kõige paremate ideede elluviimist. Soovime leida veel kaasamõtlejaid – selleks kutsume kõiki Eesti ettevõtteid kaasa lööma ja leiutamist ühisel jõul toetama.

Tahaks veel rõhutada, et ehkki e-Eesti on meile kõigile uhkuse asi, ei ole Prototron kindlasti mõeldud pakkuma tuge vaid infotehnoloogia ideedele. Prototron pakub rahastust nii roheliste tehnoloogiate, elektroonika, mehhatroonika kui info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas. Toetust võivad taotleda kõik idufirmad, kes on prototüübi loomiseni jõudmas.

Ükski idee ei ole liiga lennukas. Seega kõik leiutajad leiutama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles