Ametikooli hoone püüdleb algupärase suunas

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets (vasakul) tutvustab kooli raamatukogu.
Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets (vasakul) tutvustab kooli raamatukogu. Foto: Meelis Meilbaum

Möödunud neljapäeval avati pidulikult Rakvere ametikooli renoveeritud peahoone, kooli direktori Hannes Metsa sõnul on seda päeva oodatud kolmkümmend aastat.


Rakvere ametikooli haldusdirektor Arvo Kübar ütles, et võrreldes sellega, milline oli maja enne remondi algust, on tegu nagu öö ja päevaga. “Ja mitte lihtsalt päeva, vaid ilusa päikeselise päevaga,” lisas ta.
Ametikooli direktor Hannes Mets kinnitas, et kogu koolipere on renoveeritud peamajaga ülimalt rahul, etteheiteid ei ole ka ehitajatele. Maja on uus ja ilus, ühes II korruse koridoris on aga ehitajad taastanud põranda sellisena, nagu see 1915. aastal maha pandi. Üldse on hoone sisekujunduses püütud jääda võimalikult originaalilähedaseks, kasutatud on algsetele sarnaseid värvilahendusi ja mustreid.
Muidu on aga hoone, kus omandab teadmisi 800 õpilast ning saab täienduskoolitust tuhatkond inimest aastas, sisustatud ülimoodsa tehnikaga. Majas on kaheksa arvutiklassi ja hulgaliselt telereid, kusjuures ei puudu ka 3D televiisorid.
Hannes Mets selgitas telerite rohkust sellega, et moodsad suured telerid maksavad sama palju kui dataprojektorid, kuid kestavad oluliselt kauem ning pakuvad parema kvaliteediga pilti.
Koolimaja kunagises aulas on uhke raamatukogu-lugemissaal, selle kõrval aga 56kohaline suur tõusuga auditoorium. “On ka väiksemaid seminariruume, tavaklassid on 20-30kohalised,” kõneles Hannes Mets. Uus koolisaal rajati aga kunagisse võimlasse.
Tänapäeva nõuetele vastamiseks tuli ajaloolisse koolihoonesse ehitada lift, mille jaoks õnnestus ka koht leida. “Oli küll kaalumisel lifti ehitamine majast väljapoole, kuid see oleks väga palju kallimaks läinud,” lausus direktor.
Rakvere linnapea Toomas Vareki sõnul tuleks tänada kõiki, kellel on oma osa selles, et ametikooli peamaja oli säilinud nii, et seda sai renoveerida. “Tegemist on ühe Rakvere maamärgiga ja maja valmimine on rõõmupäev kogu linna jaoks,” lausus Varek.
“Kui kesklinna tuleb tark maja, siis ametikooli peamaja võiks olla töökas maja,” lisas linnapea.
Rakvere ametikool renoveeriti Euroopa regionaalarengu fondi toel. “2007. aastal tegi valitsus otsuse, mille kohaselt eraldati koolile praeguses vääringus umbes 7,5 miljonit ­eurot,” meenutas Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets.
2010. aasta sügisel sai valmis kooli moodne praktikabaas, millele kulus sellest ligi 2 miljonit eurot.
Haridus- ja teadusministeeriumi kutse- ja täiskasvanuhariduse osakonna asejuhataja Teet Tiko rääkis, et viis aastat tagasi ei olnud otsustajatel mingit kahtlust raha eraldamisel, sest ametikool on siinse piirkonna ja ka Rakvere linna jaoks väga oluline.
“On meeldiv tõdeda, et maja on tunduvalt teistsugune võrreldes 25 aasta taguse ajaga, mil ma ise siin töötasin,” sõnas Teet Tiko.
1915. aastal valminud ja tollal Tsaari-Venemaa moodsaimaks koolihooneks tituleeritud maja renoveerisid peatöövõtjatena Pärnu REV ning E&G Invest Tartust, projekteeris AS Amhold.
Koolihoone renoveerimistööd algasid eelmise aasta aprillis ja läksid lepingu kohaselt maksma veidi üle kolme miljoni euro. Ülejäänud osa valitsuse eraldatud 7,5 miljonist eurost kulus praktikabaasi ehitamisele ning mõlema hoone sisustamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles