Energia­säästunädal kutsub ettevõtteid kaasa lööma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres Võidu 44 olev korrusmaja ehitati ümber eriti energiasäästlikuks.
Rakveres Võidu 44 olev korrusmaja ehitati ümber eriti energiasäästlikuks. Foto: Arvet Mägi

Neljandat aastat korraldatava energiasäästunädala raames kutsutakse ettevõtteid ja organisatsioone üles korraldama energiasäästuteemalisi ettevõtmisi.

5.-11. novembrini peetava energiasäästunädala põhiteemad ulatuvad energiaturu avanemisest, hoonete energiatõhususest ja taastuvenergiast kuni säästliku transpordi ja CO2 kvootideni.

“Energiasäästunädala eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust energiasäästu võimalustest ja motiveerida neid säästlikumalt tegutsema. Nädala jooksul oodatakse liituma ettevõtteid, mittetulundusühinguid ja avaliku sektori asutusi, kes soovivad laiemale avalikkusele tutvustada energia säästmise viise,” selgitas energiasäästunädala peakorraldaja, Tartu regiooni energiaagentuuri ekspert Tiit Pikk.

“Minu meelest on tarbijale vaja sõltumatut ja usaldusväärset infot energiasäästu teemadel, pakutakse aga küllalt palju kommertsinfot energiasäästu nime all,” ütles Lääne-Viru maakonnast pärit diplomeeritud energiaaudiitor Aare Vabamägi.

Energiaaudiitor rääkis, et paljud, eriti vanemaealised tarbijad, on väga umbusklikud, mille on põhjustanud igasuguste asjade müümine ja poolikute lahenduste pakkumine, mis pole tarbijale tegelikku rahulolu pakkunud.

“Lubatud energiasääst on jäänud saamata, kuigi raha on kulutatud. Hoonete puhul näitena, et tegime küll maja otsaseinad veidi soojemaks, aga näe kokkuhoidu ei saanudki. Ei saanudki, sest tegemist on poolikute lahendustega. Müügimehed nimetavad end ka konsultantideks ja tegelikud sõltumatud nõustajad arvatakse kohe nende hulka – siis tarbija arvabki, et jälle on tegemist kellegagi, kes püüab midagi müüa või sind laenu lõa otsa meelitada,” rääkis Vabamägi.

Energiaaudiitori arvates on positiivne, et sellised energiasäästule suunatud meetmed lõpuks toimima hakkasid. “Edasi saab neid arendada vaid paremaks. Head näited edukatest energiasäästu ettevõtmistest on näiteks kortermaja kompleksne renoveerimine. Kindlasti tekitavad suurenevad teadmised säästmise mõjust rahakotile soovi ka ise energiat ja seeläbi keskkonda ning raha kokku hoides elada,” arvas Vabamägi.

“Alati leidub neid, kes virisevad, et raha pole, aga samas ei kasuta võimalusi energiasäästu kaudu raha vähem kulutada. Millised on võimalused, sellele vastuste leidmiseks energiasäästu nädal ellu kutsutud ongi.”

Tiit Pikk meenutas, et virulaste kokkupuude energiasäästunädalaga on olnud alates 2009. aastast, kui on korraldatud energiasäästupäev Rakvere Põhjakeskuses. “Erinevad organisatsioonid ja firmad tutvustasid seal tavakodanikele energiasäästu lihtsaid lahendusi kodumajapidamises ja kontoris.” Eelmisel aastal toimus KredExi eestvedamisel Rakvere Põhjakeskuses elektriautode näitus, kus igaühel oli võimalik elektriautosse istuda ja küsida masinate vastupidamise kohta.

“Eesmärk oli kummutada elektriautode kohta käivaid müüte ja et tavakodanik saaks aru, mis imevigur see elektriauto on,” selgitas Tiit Pikk. Samuti käisid KredExi spetsialistid Kundas ning tutvustasid kortermaja energiasäästu võimalusi ja renoveerimise vajalikkust, renoveerimise on ette võtnud Kundas korteriühistu (KÜ) Ehitajate 3.

Rakvere Põhjakeskuse juhataja Andres Uska kinnitas, et kaubanduskeskuses on  energiasäästunädala üritusi toimunud varasematelgi aastatel ja energia säästmist propageerivate ürituste korraldamisest ollakse Põhjakeskuses huvitatud ka tulevikus.

“Isiklikult olen saanud nii hu­vitavat infot kui kontakte firma­dega, kes tegelevad energia­säästu valdkonnas,” lisas Uska.

“Energiasäästunädala üle-eestilise üleskutsega soovime ka sellel aastal leida Virumaalt partnereid, kellega koos inimesi energiasäästu pisikuga nakatada ning pakkuda lahendusi nii suurtele kui väiksematele energiateemalistele küsimustele kodus, tööl, liikumisel teel jne,” lausus Pikk.

Energiasäästunädala peakorraldaja Tiit Pika sõnul oodatakse säästunädala programmi panustama kõiki ettevõtteid, asutusi ja organisatsioone, kellel on tarbijatele edastada mõni energia säästmist puudutav sõnum.

Energiasäästunädalast osavõtuks saab registreerida aadressil tiit@trea.ee. Seda saab teha kuni 8. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles